Hlavní obsah

Mrština kvůli kauze s nevěstincem přerušil členství v ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Bývalý šéf sociální demokracie v Královéhradeckém kraji Miloslav Mrština přerušil členství v ČSSD. Oznámil to v pátek předseda poslanců strany Bohuslav Sobotka. Mrština čerpal státní dotace na přestavbu hotelu, který dříve fungoval jako nevěstinec.

Foto: ČTK

Miloslav Mrština (ČSSD)

Článek

"Pan Mrština udělá to jediné rozumné, co může udělat, přeruší členství v ČSSD,“ řekl v pátek ve Sněmovně Sobotka. "Problém nemusí vysvětlilt nám, ale veřejnosti. Musí podat příslušné žaloby a očistit se soudně,“ dodal místopředseda ČSSD.

Veškerá obvinění vznesená proti Mrštinovi zamítl na tiskové konferenci také předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Pochybné lustrační osvědčení

"Byla to jeho iniciativa vystoupit z ČSSD, protože nevidí způsob efektivní obrany," dodal Paroubek k Mrštinově kroku. "Pan Mrština nechce až do vyšetření věci poškozovat sociální demokracii, proto se rozhodl až do vyšetření přerušit členství ve straně a zažádá o nové lustrační osvědčení," citoval Mrštinovo rozhodnutí Paroubek.

Tím podle Paroubkových slov udělil hoteliér morální lekci vysokým politikům s odkazem na předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka, který dlouho odolával tlaku opozice, která během vyšetřování jeho kauzy týkající se údajného úplatku požadovala jeho odstoupení z funkcí.

Mrština dříve předložil lustrační osvědčení ministerstva vnitra, podle nějž nebyl evidován jako spolupracovník policie před rokem 1989. Podle MfD ale existuje v archivu bezpečnostních složek Mrštinův svazek, jehož součástí je i vázací akt psaný rukou. Podnikatel ale pravost svazku zpochybnil, jelikož ve spisu je uvedeno chybné křestní jméno - Miroslav.

Bohaté Mrštinovy dotace

Mrština provozoval v Náchodě hotel Vyhlídka, který fungoval i jako nevěstinec. Vlivný politik ČSSD na jeho rekonstrukci měl získat dvě dotace. První ve výši 1,32 miliónu korun v roce 2005 od ministerstva pro místní rozvoj, vedeného tehdy Radko Martínkem (ČSSD), který je nyní pardubickým hejtmanem. Další čtyřmiliónovou dotaci před volbami v červnu 2006 přiklepnul příslušný úřad práce, v jehož čele tehdy stál nynější poslanec ODS David Kafka.

Paroubek se ohradil, že celá kauza je pouhou konstrukcí novináře MfD s tím, že o dotacích nerozhodoval ani tehdejší ministr pro místní rozvoj, ani ministr práce a sociálních věcí a spojitost s ČSSD je zcela zavádějící. Podle Paroubka se před sjezdem strany jen "někdo snaží tady nasmradit."

"Byl to slušný podnik“

To, že se v hotelu dříve erotické služby poskytovaly, Mrština přiznává: "Byl to takový slušný podnik. Chodili tam slušní lidé – inkognito.“ Podle Mrštiny do jeho podniku jezdívali Škromach a další bývalý soc. dem. ministr, dnes člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Rusnok.

Škromach připustil, že se tam zastavoval, když měl cestu do Královéhradeckého kraje. Ve Vyhlídce však prý býval přes den, kdy dívky zřejmě nepracovaly. Rusnok uvedl, že hotel využívala ČSSD jako zázemí před volbami.

Mrština v roce 2000 Právu na otázku, zda jsou informace o provozování hanbince pouze pomluvou, odpověděl: "Na Vyhlídce je řádný noční klub. Na jeho provoz nezazněla nikdy jediná výtka, nikde nejsou vylepeny plakáty zvoucí k návštěvě tohoto programu.“

Předsedkyně hradeckého krajského výboru soc. dem. Hana Orgoníková připustila, že případem se její stranický orgán bude zabývat. "Zřejmě požádá krajskou kontrolní komisi strany, aby zjistila detaily celé věci,“ řekla Právu.

Místopředseda okresního výboru soc. dem. Náchod Petr Kylar za celou věcí vidí snahu o poškození jména ČSSD. "Domnívám se, že by mohlo jít o jakýsi vnitrostranický souboj, ale to je jenom můj dojem. Nic bližšího o tom nevím,“ uvedl.

Královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD) odmítl Mrštinovu kauzu komentovat, neboť nejde o záležitost krajského úřadu ani krajského zastupitelstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám