Hlavní obsah

Možnost propojení ministerstva vnitra přes VV s firmou ABL se Nečasovi nelíbí

Praha
Aktualizováno

Věci veřejné nepovažují prosazení protikorupčních opatření do koaliční smlouvy za dostatečné, strana proto požaduje pro svého předsedu Radka Johna místo ministra vnitra. Lídr ODS Petr Nečas po pondělním jednání lídrů koaličních stran ve formátu K9 odmítl "siláckou reakci" na požadavek VV a zároveň potvrdil, že se mu nezdá silné propojení bezpečnostní firmy ABL a VV.

Foto: ČTK

Místopředsedkyně strany Věci veřejné Karolína Peake a předseda Radek John

Článek

Nárok na křeslo ministra vnitra pro Radka Johna vznesla v pondělí opakovaně vyjednávačka VV Karolína Peake před večerním jednáním lídrů tří stran, kteří se neúspěšně pokusili uzavřít programový okruh právo a boj proti korupci. Chtějí však okruh uzavřít během úterka.

Peake v souvislosti s vnitrem navíc uvedla, že VV by ráda viděla na tomto ministerstvu i zástupce dalších stran, včetně náměstka za ČSSD. Tento požadavek však podle Nečase sám John relativizoval.

VV stále zdůrazňuje boj s korupcí

Podle VV musí být ministerstvo vnitra garantem důvěryhodnosti. Policisté by se neměli bát ani rozkrývání politické korupce, uvedla strana v tiskovém prohlášení. Zárukou prosazení protikorupčních opatření se má stát právě předseda VV John, uvedla Peake.

"Nemá cenu řešit, co by bylo, kdyby bylo,“ odpověděl Nečas s tím, že jednání o obsazování ministerstev nezačalo a nezačne, dud nebude vyjednána většina programových otázek. Nicméně potvrdil, že Věci veřejné vyjádřili zájem na získání ministerstva vnitra i v rámci vyjednávání.

Zároveň dal Nečas najevo, že se mu požadavek VV nelíbí i kvůli úzkému propojení mezi Věcmi veřejnými a bezpečnostní firmou ABL. Pan Zahálka z této firmy se dokonce k mému překvapení, hraničícímu se zděšením, zúčastnil koaličního vyjednávání, uvedl Nečas.

Střet zájmů?

VV se od počátku profilují jako strana zaměřená proti korupci. Prosazení protikorupčního balíčku je pro ně tedy klíčové. Johnovým dosazením do čela vnitra by se ale strana mohla dostat do střetu zájmů. Hlavní sponzor a vyjednávač strany Vít Bárta je totiž zakladatelem a spolumajitelem bezpečnostní agentury ABL.

Firma se přitom uchází o miliardovou státní zakázku. Bárta plánuje svůj podíl ve firmě v brzké době prodat svému bratrovi Matějovi. Podle informací na webu VV chce celou transakci dokončit v červenci.

Věci veřejné si nárokují také ministerstvo školství pro svého místopředsedu Josefa Dobeše. Z dosavadních informací o vyjednávání vyplývá, že ODS možná nebude mít ve vládě klíčová ministerstva financí, zahraničí a vnitra. Finance by mohly připadnout Miroslavu Kalouskovi a zahraničí předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám