Hlavní obsah

Moulové a žabaři

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaujaly mne možnosti, které nabízí návrh ODS na rovnou patnáctiprocentní daň. Skoro všichni bychom tím rázem dostali přidáno. Vyplňování daňových přiznání by se zjednodušilo, zvládl by to i cvičený foxteriér. Stejná daňová taxa by se platila jak z příjmu stotisícového, tak z příjmu desetitisícového.

Foto: Dana Ehlová

Závěrečná děkovačka

Článek

Toto mi sice zapáchlo (u ODS) divným rovnostářstvím, ale ono by vlastně žádné rovnostářství nebylo. Protože kdo by na daních zaplatil patnáct procent z příjmu stotisícového, tomu by zbylo osmdesát pět tisíc, kdo z příjmu desetitisícového, tomu by zbylo stále ještě osm a půl tisíce a musel by jako dříve studovat možnosti sociálních podpor. Ale to by byly jen třísky, vznikající při kácení lesa, a koho by zajímaly třísky. Zato na hranicích by se tvořily fronty zahraničních investorů, zuřivě se snažících zhodnotit u nás svůj kapitál. Kola ekonomiky by se roztočila, index HDP by letěl vzhůru. Proč ale ta patnáctiprocentní skromnost? Netočila by se kola ekonomiky rychleji při dani desetiprocentní? Při pětiprocentní by se snad už musela vyrvat z ložisek.

Špidlova vláda je však vůči tak snadnému řešení slepá. Místo toho chce šacovat občany. Odhalil to finanční expert ODS poslanec Tlustý, absolvent Vysoké školy zemědělské. Slovo šacovat znamená tahat lidem násilím z kapes peníze. Něco takového například vláda Slovenské republiky odmítá. Devatenáctiprocentní rovná daň, ve které Bratislava našla zalíbení, nebyla ještě ani uzákoněna, a už se Slovensko stalo předmětem chvály a obdivu. Časopis Forbes v něm vidí dokonce budoucího středoevropského tygra (doba her a malin nezralých: nemělo být touto ekonomickou šelmou i Česko na počátku devadesátých let?).

Objevila se však neslýchaná věc: když se ze státní kasy chce čerpat (na silnice a železnice, na armádu, úředníky, důchody, školství, zdravotnictví atd.), musí se nejdříve kasa naplnit. Devatenáctiprocentní čůrek by nestačil. A tak slovenská vláda učinila z benzínu nejdražší komoditu v regionu, což se v krátké době musí projevit ve zvýšení cen takřka všeho. Nemocní si budou připlácet u lékaře, v lékárnách i v nemocnicích. A aby občané nebyli zbytečně nemocní, povýšila cenově tabák a pivo na předměty takřka luxusní potřeby.

 Žádné šacování občanů tedy. Jen sanace státní kasy korunami z kapes občanů. Ministři české vlády se reformou financí snaží postupně snižovat daně na čtyřiadvacet procent. Poslanec Tlustý má pravdu. Jsou to šacovníci. moulové a žabaři. Jejich starost, aby reforma nepodtrhla nejpotřebnější, je nepřijatelně útlocitná.

PRÁVO 12. srpna 2003

Reklama

Výběr článků

Načítám