Hlavní obsah

Mošnov je na pár dní domovem letecké legendy – bombardéru B-52

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Po třech letech se na ostravské Letiště Leoše Janáčka v Mošnově vrátil legendární strategický bombardér B-52 Stratofortress patřící americkému letectvu. Stroj z 307. bombardovací perutě přistál po 10 hodinách letu z americké Louisiany na mošnovském letišti ve čtvrtek dopoledne.

Bombardér B-52 přiletěl na Dny NATOVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Přiletěl na 15. ročník největší bezpečnostní přehlídky v Evropě, Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR. „Účast B-52 je na podobných evropských akcích i v tomto roce výjimečná. Jeho rozměry, s úctyhodným rozpětím křídel 56,4 metry, budou na statické ukázce o víkendu k nepřehlédnutí,“ věří Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, který je jedním organizátorů akce.

Na adresu stroje vyrobeného v 60. letech minulého století uvedl, že je strategickou součástí vybavení armády. „Nechávají si ho k případnému použití. To, že se tady ukáže po třech letech na Dnech NATO, bych bral opravdu jako velkou událost,“ upozornil s tím, že B-52 byl v Mošnově k vidění už v letech 2010 až 2012.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Pavel Karban, Právo

Přistání letounu B-52

„Je to jeden z vůbec nejdéle sloužících letounů na světě. Díky jeho nadčasové konstrukci je stále funkční, jeho hlavní elektronika je ale permanentně modernizována. Je to strategický bombardér, který jako jeden ze dvou v americké výzbroji je schopen nést i atomové bomby, což jej činí poměrně unikátním. Takových strojů na světě je velice málo,“ poukázal Pavlačík.

Co bude dál k vidění na Dnech NATO
elitní ženská jednotka z Jordánska
konvertoplán CV-22B Osprey
dopravní letadlo McDonnell Douglas C-17 Globemaster
bitevní vrtulník Apache

Osádku bombardéru letos vede velitel 307. bombardovací letky Bruce Cox. Ten uvedl, že je pro něj ctí reprezentovat americkou armádu v Česku. „Jsem tady u vás poprvé, ale v posádce je několik lidí, kteří na Dnech NATO už byli,“ řekl a na adresu letadla dodal, že i když je mu více než 50 let, tak stále vypadá jako nové. „Je výborně udržované, kdyby bylo na mně, tak bych ho používal do sta let,“ pousmál se Cox.

Foto: Pavel Karban, Právo

Přistání letounu B-52 v Ostravě

Kromě B-52 Stratofortress bude mezi největší lákadla patřit unikátní elitní jednotka speciálních sil Jordánska, Female Company for Special Security Tasks tvořená pouze ženami.

Dále pak konvertoplán CV-22B Osprey, třetí největší dopravní sériové letadlo na světě McDonnell Douglas C-17 Globemaster III patřící švédskému letectvu, demonstrátor českého podzvukového cvičného letounu L-39NG Albatros, polská akrobatická skupina Orlik létající na turbovrtulových strojích nebo bitevní vrtulník Apache.

V Mošnově se v sobotu a neděli představí armádní a bezpečnostní složky 16 zemí, partnerskou zemí letošního ročníku Dnů NATO bude Švédsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám