Hlavní obsah

Moskva souhlasí s česko-ruskými konzultacemi k vyjasnění sporů

Praha

Rusko souhlasí s konzultacemi s Českou republikou podle vzájemné smlouvy z roku 1993, oznámilo v sobotu na svém webu ruské velvyslanectví v Praze. ČR podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) o jednání požádala mimo jiné k vyjasnění sporů o odstranění pražské sochy sovětského maršála Ivana Koněva, uvedl ministr v úterý ve Sněmovně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstraňování sochy maršála Koněva z parku Prahy 6 Bubneči.

Článek

Svůj souhlas s uspořádáním konzultací podle smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci oznámila ruská strana 8. května, uvedla ambasáda. Tématem mají být nejnaléhavější otázky vzájemných vztahů. Podle ruské strany k nim momentálně patří "především plnění mezinárodněprávních závazků ve věci udržování historických a vojenských pomníků".

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov minulý týden uvedl, že očekává českou reakci na návrh Ruska zahájit dialog o odstranění pomníku Koněva, které považuje za "hrubé porušení" dohody o přátelských vztazích z roku 1993. České ministerstvo zahraničí už počátkem dubna uvedlo, že odstranění Koněvovy sochy z náměstí Interbrigády v Praze 6 neporušuje žádnou z česko-ruských smluv.

Ještě před tím česká diplomacie oznámila, že pokud bude socha umístěna na důstojném místě, dostojí Česko svým závazkům z česko-ruské smlouvy. Podle Prahy 6 by socha měla být umístěna v připravovaném Muzeu paměti 20. století. Petříček koncem dubna Hospodářským novinám řekl, že Česko je připraveno jednat o přesunu Koněvovy sochy do Ruska.

Mezi Ruskem a ČR je nedůvěra, píše velvyslanec. Viní odvázané úředníky

Domácí

Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci, kterou Česko a Rusko uzavřely v roce 1993, hovoří o přátelském rozvíjení vztahů a dodržování zásad rovnosti, nepoužití hrozby silou a nevměšování do vnitřních záležitostí. Dokument mluví i o spolupráci v kultuře či o ochraně historických památek nebo o rozvíjení obchodních vztahů.

Foto: ČTK

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv

Socha vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, stála v Praze od roku 1980. Praha 6 nechala sochu odstranit na počátku dubna. Ruská diplomacie proti tomu protestovala a ruské orgány zahájily trestní stíhání proti představitelům Prahy 6, což ovšem české ministerstvo zahraničí označilo za nepřípustné.

Šéf NATO podpořil Hřiba a Koláře ve sporu s Ruskem

Domácí

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době napjaté i kvůli dalším krokům pražských radnic. Ruské protesty vyvolalo zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Nevoli vzbudilo také rozhodnutí pražského magistrátu pojmenovat náměstí, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK/Kateřina Šulová

 

Média informovala o pracovníkovi ruských tajných služeb, který do Prahy přicestoval údajně s jedem ricin. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) dostali policejní ochranu.

Reklama

Související články

Před 75 lety začalo Pražské povstání

Praha si v úterý na řadě míst připomene 75 let od vypuknutí Pražského povstání. Tradiční pieta u budovy Českého rozhlasu se však kvůli krizovému stavu konat...

Výběr článků

Načítám