Hlavní obsah

Moravané na shromáždění v Brně odmítli název Czechia

Právo, Novinky, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V centru Brna se v sobotu odpoledne sešla zhruba stovka lidí, kterým se nezamlouvá Czechia coby jednoslovný anglický překlad názvu České republiky. Svůj odpor dávali najevo občasným skandováním „Morava, Morava” a projevy, ve kterých připomínali údajné křivdy, které zažívá moravská země.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti názvu CzechiaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Akce, která byla v sobotu na brněnské náměstí Svobody původně plánována jako protest proti názvu Czechia, se tak stala nejen odporem proti tomuto pojmenování, ale i politickým mítinkem strany Moravané.

„Naším cílem je napravit historickou křivdu zrušení samosprávné Moravskoslezské země komunistickým režimem v roce 1949. I přes sílu, kterou jsme jako Moravané několikrát po tomto datu dokázali, a také přes politické sliby, které se nám dostávaly, se už nikdy samosprávu nepodařilo obnovit,“ uvedl předseda strany Moravané Ondřej Hýsek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na setkání za účelem odsouzení názvu Czechia a za podporu obnovy zemského zřízení se v Brně sešlo přes sto lidí.

Na poklidné shromáždění víc než stovky příznivců či členů dorazil i muž s dvěma kartonovými tabulemi, na kterých měl vyvedený nápis Czechlandia. Tak prý by se mu líbilo přejmenovat Českou republiku. S nápadem neuspěl, a když mu organizátoři mítinku doporučili, aby raději neprovokoval a odešel, rychle zmizel.

Na petiční archy, které označily „přejmenování” ČR na Czechii za protiústavní útok na identitu Moravanů a požadující obnovu zemského zřízení, se během shromáždění podepsala asi stovka lidí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na setkání za účelem odsouzení názvu Czechia a za podporu obnovy zemského zřízení se v Brně sešlo přes sto lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám