Hlavní obsah

Mobily v Budějovicích ztrácely signál, rušení vycházelo z radnice

Právo, Vladimír Vácha

Neznámý zdroj rušení způsobil minulý pátek problémy některým majitelům mobilů, kteří chtěli volat v centru Českých Budějovic, hlavně v okolí radnice. Někteří z nich používající síť T-Mobile se na operátora obrátili kvůli vysvětlení příčiny a zjednání nápravy.

Foto: Ivan Prokop, ČTK

Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích

Článek

Rušící vlny vycházely podle zjištění Práva z kanceláře primátora Juraje Thomy ze sdružení Občané pro Budějovice (OPB). To si v minulosti stěžovalo na údajné odposlouchávání jeho jednání.

„Zástupce společnosti T-Mobile požádal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o spoluúčast na šetření příčiny a zaměřování potenciálního místa rušení. Jednalo se o širokopásmový zdroj rušení, který ovlivňoval celé pásmo vyhrazené pro mobilní sítě GSM, především základnovou stanici v ulici Kněžská,“ sdělil Právu mluvčí ČTÚ František Malina.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

„Rušení vyzařovalo z objektu magistrátu na náměstí Přemysla Otakara II.,“ upřesnil Malina. Dodal, že technici zaměřili rušící kmitočet s nejvyšší intenzitou přímo v budově, ale do konkrétní kanceláře, v níž se zdroj rušení nacházel, se nedostali. Zařízení, které potíže způsobilo, proto nemohli dohledat.

„Širokopásmový zdroj rušení se používá v případě, kdy se odposlouchávaná osoba domnívá, že odposlech je v místnosti, ale neví, na jaké frekvenci vysílá. Pak instaluje zmíněné širokopásmové rušení, které ale mělo v případě radnice příliš velký výkon, a to narušilo i mobilní sítě,“ řekl Právu znalec, který si nepřál být jmenován.

„Ano, technici z ČTÚ tu v pátek kolem poledne byli, ale pan primátor byl mimo kancelář, a proto jsem je nemohla pustit dovnitř,“ uvedla vedoucí sekretariátu primátora Dana Matějková.

Technici prý neměli patřičné oprávnění

Sám primátor Právu řekl, že ani následně hledání zdroje v jeho kanceláři neumožnil, neboť k tomu podle něj technici neměli patřičné oprávnění.

„Jednoduše jsem je vykázal,“ konstatoval.

Malina naopak tvrdí, že zástupci ČTÚ i mobilního operátora postupovali standardně. „Na vrátnici se prokázali služebními průkazy a sdělili účel návštěvy. Nejvyššímu představiteli magistrátu (tajemníkovi Zdeňku Řeřábkovi – pozn. Práva) sdělili, že pokud neumožní dohledání zařízení technikou ČTÚ, bude tak muset učinit magistrát,“ upřesnil Malina.

Podle něj ČTÚ vydá výzvu k odstranění zdroje rušení. Zástupce T-Mobile Jiří Tichý nicméně upřesnil, že se v úterý už rušení neprojevovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám