Hlavní obsah

Mlsna: Volič v karanténě si musí vybrat mezi autem a komisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna si je jist, že hlasování z auta v předstihu ve středu 30. září bude právně nenapadnutelné. Právu řekl, že půjde jen o další možnost, na řádném termínu voleb 2. a 3. října se nic nemění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna

Článek

Novinkou v letošních krajských a senátních volbách bude volba z auta, jak prakticky bude drive-in fungovat?

Na úrovni každého okresního města a kvůli senátním volbám na dvou místech v Praze, tedy celkem na 78 místech, bude vybudován stan, který budou obsluhovat tři vojáci jako členové volební komise a zapisovatel, který bude dohlížet na zákonnost jednotlivých kroků. Voliče na začátku komise identifikuje a pomocí občanky zjistí, zda je oprávněn volit.

Ten dostane lístky, pokud si je nepřinese už s sebou, popojede doprostřed stanu, aby na něj nikdo neviděl a byla zachována tajnost volby, svůj hlas vloží do volební obálky. Pak popojede na konec stanu, kde před příslušníkem volební komise vhodí lístek do urny, a odjede.

Možnosti voleb z karantény: Drive-in hlasování i zvláštní okrsky

Domácí

Co má dělat člověk v karanténě, který chce volit, ale nemá auto? Může přijít pěšky?

Zákon jednoznačně stanoví, že na drive-in se volič musí dostavit motorovým vozidlem. Lidé bez auta si mohou objednat zvláštní urnu. Během pátku nebo soboty pak za ním dorazí komise.

Co když nebude chtít, aby sousedé věděli, že je v karanténě?

To je už na rozhodnutí každého. Stejně tak jako voliče nikdo nenutí, aby přes jakoukoli překážku či fyzický stav šel hlasovat, tak i v tomto případě se musí rozhodnout pro některou z možností. Volba bez identifikace prostě možná není.

Co když volič tráví karanténu na chatě třeba na druhém konci republiky, než kde má trvalé bydliště? Může sednout do auta a jet třeba stovky kilometrů, aby odvolil?

Ano, to možné bude.

Volit z auta ano, prostředníka nikdo nechce

Domácí

Hlasování z auta má proběhnout 30. září, přitom prezident už volby vyhlásil na pátek 2. a sobotu 3. října. Jste si jistí, že když předtermín někdo napadne, tak volby nezruší Ústavní soud?

Podle volební legislativy to, co stanoví zákon, je volební pravidlo. Takže když se zákonodárci rozhodnou, že volby budou jen v neděli jako při krajských volbách v roce 2000 a ne v pátek a sobotu, tak se budou konat v neděli. V tom není Ústava omezující.

Prezident sice vyhlásil volby na 2. a 3. října, ale nyní speciální zákon říká, že prezident může vyhlásit ještě termín voleb ve volebním týdnu pro předčasné hlasování. Nejdřív ale zákon musí schválit Sněmovna i Senát. Takže nebude co napadat. Půjde jen o další možnost hlasování v rámci pevně stanovených pravidel.

Volby v karanténě: Nejspornější je hlasování v zastoupení, obává se ústavní právník Kysela

Domácí

Jak se zamezí dvojímu hlasování, např. že v drive-inu člověk odvolí a pak ještě poruší karanténu a půjde hlasovat do svého okrsku?

Proto se drive-in bude konat v jiných dnech než řádné volby. Voliči, kteří odvolí ve středu na drive-inu, budou vyškrtáni ze seznamu stálých voličů, jež budou mít k dispozici okrskové volební komise. A před volbou s autem se nebudete muset předem registrovat, jen prokážete, že jste v karanténě, a komise na místě zjistí, že jste oprávněn volit.

Reklama

Výběr článků

Načítám