Hlavní obsah

Mlejnek přijde na jednání vlády. Bude vysvětlovat kontakty s Redlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Středečního jednání vlády se podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) zúčastní i šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek. Kabinet bude řešit jeho budoucnost v souvislosti s kontakty, které měl se stíhaným lobbistou Michalem Redlem.

Foto: Právo

Mikuláš Bek

Článek

„Nechci spekulovat o tom, jestli už dnes vláda rozhodne o dalším postupu, nebo jestli bude chtít ještě nějaké doplňující informace, protože kauza je poměrně spletitá. Je férové, abychom si vyslechli klíčové zúčastněné strany,” řekl Bek.

O situaci kolem Mlejnka v úterý hovořili premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Ten Mlejnkův výběr hájil a dodal, že šéf rozvědky má jeho důvěru.

Rakušan má pevné místo ve vládě, řekl Fiala

Domácí

Fiala proti tomu deklaroval důvěru Rakušanovi, kterého opozice vyzývá k odstoupení.

Rakušan podle svých slov o stycích Mlejnka s Redlem před jeho jmenováním věděl, ale jelikož měly být pracovní, nepovažoval je za rizikové. Poukazuje rovněž na to, že bezpečnostní komunita proti Mlejnkově jmenování nevznesla výhrady.

Kauza Dozimetr
Michal Redl figuruje spolu s dalšími lidmi včetně bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka v kauze Dozimetr. Podle policie byl součástí organizované skupiny, která údajně systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Kauza vedla mimo jiné k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl také v kontaktu s obviněným Redlem. Europoslanec Stanislav Polčák pak pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám