Hlavní obsah

Mladí Romové vytvořili krizový štáb, chtějí změnit pohled na menšinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina romských studentů a intelektuálů založila svůj "krizový štáb", jehož prostřednictvím chtějí usilovat o zlepšení pohledu společnosti na Romy a přístupu k nim. Uskupení bude nabízet spolupráci státním institucím i radnicím. Štáb to napsal v prohlášení, které ČTK poskytl jeho člen David Tišer. Podle něj společenství tvoří zatím 160 romských studentů vysokých škol a intelektuálů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mladé Romy přiměl k aktivitě případ, který se stal o víkendu na Slovensku. V Hurbanovu strážník zastřelil tři Romy a další dva členy romské rodiny postřelil. [celá zpráva]

Tišer zmínil také násilné činy vůči Romům v Česku. Poukázal i na smyšlené kauzy. Například když 15letý hoch v Břeclavi tvrdil, že jej napadli Romové, přičemž jeho zranění, které si ve skutečnosti způsobil sám, zapříčinilo, že přišel o ledvinu. Mezitím na Břeclavsku vzrostlo napětí mezi Romy a ostatními obyvateli. [celá zpráva]

Podle Tišera břeclavská kauza v pár dnech "výrazně poškodila mnohaletou práci všech, kteří se snaží o začleňování Romů".

"Politici mlčí" 

Krizový štáb upozorňuje na to, že se terčem nenávisti stávají hlavně Romové žijící v ghettech. Jde přitom zhruba o třetinu z přibližně 250 tisíc zástupců tohoto etnika, kteří podle odhadů v Česku žijí. Skupina mladých Romů píše o "nátlaku pravicových extremistů a ´přizpůsobivých´ občanů". Kritizuje také přístup médií.

"Doposud jen trpně snášíme vše, co se kolem děje. To se týká jak Romů žijících v ghettech, tak i ostatních - řekněme ´neviditelných´ Romů," uvedl štáb v prohlášení. Podle něj čeští politici k rasově motivovaným činům mlčí a rasistické chování neodsuzují.

Štáb chce podle svého prohlášení přispět k řešení "znepokojivé situace" v Česku a chce se stát partnerem pro radnice a další instituce. "Chceme se aktivně podílet na změně ve společnosti, jsme ochotni věnovat svůj volný čas a pomoci předejít eskalaci situace," stojí v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám