Hlavní obsah

Mládek podal trestní oznámení kvůli směně nemovitostí

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli směně nemovitostí chystané Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským (VVÚD) v Praze. Protože se neuskutečnila, stát má podle verdiktu rozhodčího soudu zaplatit více než 129 miliónů korun. Mládek zároveň odvolal ředitele VVÚD a jednoho ministerského odboru. Ve středu to sdělil mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Mládek (ČSSD)

Článek

"Nyní jsem se obrátil na Městské státní zastupitelství v Praze s žádostí o posouzení, zda v průběhu celého případu nemohlo u některých zúčastněných osob dojít k jednání zakládajícímu jejich trestněprávní odpovědnost," uvedl Mládek. Ministerstvo podle něj žádost doplnilo shromážděnými spisy.

Podle pracovníků ministerstva nepostupovaly vedení VVÚD a odbor zakladatelských činností a majetkových účastí ministerstva průmyslu podle předpisů při schvalování smlouvy, v níž se výzkumný ústav zavázal ke směně nemovitostí. VVÚD ji v roce 2007 uzavřel s firmou Amádeus Real. Vedení ústavu navíc původní smlouvu doplnilo dodatky bez schválení ministerstvem, které měly umožnit urychlené rozhodčí řízení bez jednání. "V tomto postupu spatřujeme přímé porušení zákona o státním podniku," podotkl Mládek.

Amádeus Real zahájil rozhodčí řízení poté, co nemovitosti směněny nebyly. Rozhodčí soud v něm výzkumný ústav odsoudil k zaplacení náhrady zmařené investice firmě Amádeus Real ve výši 129,6 miliónu korun s příslušenstvím.

Policie: Obchod nevýhodný pro stát

"I v souvislosti s dalšími případy jsem v březnu odvolal z funkce ředitele Odboru zakladatelských činností a majetkových účastí MPO a na konci dubna ředitele VVÚD," uvedl Mládek.

Kotrba jména odvolaných úředníků ani jejich nástupců nechtěl konkretizovat, z webu VVÚD vyplývá, že jeho vedením je nyní pověřena Jitka Beránková. Server Ihned.cz už dříve uvedl, že ministr Mládek v souvislosti s obchody s nemovitostmi odvolal ředitele ministerského odboru Josefa Kubase.

Společnost Amádeus Real se objevuje také v transakci, kterou chystala státní firma ČPP Transgas. Amádeus Real podle serveru Ihned.cz dlouhá léta vlastnila bytové a obchodní domy v Liberci a Ústí nad Labem, které vložila do akciové společnosti Nemo Sever a celou ji prodala firmě Marcott Invest. Od ní ji měl koupit ČPP Transgas, obchod se ale neuskutečnil.

"Před několika dny se podařilo zpětvzetím smlouvy mezi státním podnikem ČPP Transgas a společnosti Nemo Sever navrátit na účet státního podniku celkem 351 miliónů korun," uvedl Kotrba.

Na tento připravovaný obchod upozornili letos v lednu finanční analytici, státní zástupce poté nechal přesun peněz zablokovat. Případ vyšetřuje policie, která podle médií pracuje s verzí, že šlo o předem dohodnutý obchod nevýhodný pro stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám