Hlavní obsah

Místy za den napršelo až 85 milimetrů, průtoky se zvedly až stonásobně

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na některých místech na Olomoucku a Šumpersku, které v noci na pondělí zasáhly lokální povodně, spadlo až 85 mm srážek za 24 hodin. Právo o tom informoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Povodně na UničovskuVideo: Policie ČR

 
Článek

„Za posledních 24 hodin napršelo nejvíce na Šumpersku, v Zábřehu, v Jeseníkách a na Olomoucku. Ve stanici Oskava na Šumpersku spadlo za 24 hodin 85 mm srážek, ve stanici Štíty u Zábřehu 80 mm, Dlouhé Stráně hlásí 75 mm, ve stanicích Bělá pod Pradědem, Šerák, Jeseník, Velké Losiny, Hoštejn a Javorník napadalo 50 mm,“ uvedl Chmelař, podle nějž v důsledku prudkých srážek vzrostl průtok v některých tocích až stonásobně.

Povodně po bouřkách v Olomouckém kraji.Video: HZS Olomouckého kraje

Z břehů se vylila třeba říčka Oskava, hladina má však již klesající tendenci.

V nejvíce postižených obcích v okolí Uničova a na Šumpersku zasahuje momentálně téměř 30 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Při povodních zemřela 48letá žena. Zmizelou seniorku hledá dron i vrtulník

Krimi

„Vyprošťují automobily z koryt řek, čistí komunikace, propustky mostů a čerpají vodu ze stovek objektů. Zasahujeme hlavně v Šumvaldu. Na místě je těžká technika ze Záchranného útvaru Hlučín a ZÚ Jihlava s vyprošťovacím automobilem, hydraulickým nakládacím jeřábem, rypadlem i nakladačem,“ řekla Právu mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Lokální povodně za sebou zanechaly spoušť.

„V postižené oblasti máme také naše speciální kontejnery, jejichž vybavení je určené pro čerpání vody a pro zajištění staticky narušených objektů. Práci nám komplikuje poškozená dopravní infrastruktura, utržené cesty i mosty. Na místo byl povolán také statik, který zhodnotí stav zatopených objektů. Začínáme také čerpat vodu ze sklepů,“ uvedla mluvčí.

Hasiči také ve spolupráci s olomouckým krajským úřadem a vodohospodářskou společností zabezpečují dodávku pitné vody do postižené oblasti. „Zajišťujeme také vysoušeče pro obyvatele, kteří mají zaplavené domy,“ doplnila Balážová.

Voda rychle přišla a rychle odešla. Zůstalo jen bláto, popisuje obyvatel Šumvaldu

Domácí

„Během noci došlo také k zaplavení části Rapotína na Šumpersku, kde probíhá stavba protipovodňové ochrany. Na místě zasahovala těžká technika. V místě je řeka Desná již po kulminaci a voda opadává,“ konstatoval Chmelař.

I přes klesající hladiny má Povodí Moravy připravené technické pracovníky a těžkou techniku připravenou k zásahu.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopené domy v Rýmařově na Bruntálsku.Video: Aktu.cz

„Vlivem dotoku lze během dne předpokládat dosažení I. či II. SPA i v oblastech ležících pod zasaženými místy,” uvedl Chmelař.

Pozitivní zprávou je, že deště přispějí k naplnění vodních nádrží. „Nádrže se v současnosti plní. Vodní nádrž Vranov transformuje přítok o síle 57 m³/s na odtok 4 m³/s, vodní nádrž Vír převádí přítok 16 m³/s na odtok 2 m³/s,“ poznamenal Chmelař.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Lokální povodně za sebou zanechaly spoušť.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážkové úhrny za 24 hodin dle pozemních srážkoměrů ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám