Hlavní obsah

Mistrovství světa doprovodí v Praze dopravní manévry

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Od 1. do 17. května čekají Prahu 9, kde sídlí O2 arena, nevídané manévry. Kvůli MS v hokeji neprojede přilehlými ulicemi nikdo bez dopravní povolenky Prahy 9. Strážníci budou stát na každém rohu, metro pojede častěji a tramvají více. Kvůli fanklubům se místní moc nevyspí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

Mistrovství světa v ledním hokeji Češi pořádají v Praze a Ostravě znovu po 11 letech. Dveře domů v okolí ulic sportovního stánku už zaplnila upozornění radnice Prahy 9.

Ve zkratce se tam lidé dozvědí, že v době konání mistrovství je strážníci nenechají nejen zaparkovat, ale ani projet přilehlými ulicemi.

Šanci mají jen držitelé povolenek

„Mimořádné opatření se týká asi patnácti ulic. Sokolovská sice zůstane průjezdná, ale ulicemi doprava a doleva z ní, v úseku od Balabenky po ulici K Moravině, budou moci projet jen držitelé modrých parkovacích povolenek vydávaných Prahou 9. Ty buď místní už mají, protože je tu potřebují i běžně na parkování, anebo jsou-li obyvateli novostaveb s garážemi nebo zde pracují ve firmách s parkováním ve dvorech, mohou si povolenku zdarma vyzvednout na úřadě Prahy 9. Musí jen doložit vlastnictví bytu, nájemní smlouvu nebo sídlo firmy,“ vysvětlil Právu místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský (MS Starý Prosek – ODS). A zdůvodnil přijatá opatření.

„Kdybychom to neučinili, najížděli by sem návštěvníci zápasů a naši obyvatelé by neměli šanci zaparkovat. Před jedenácti lety byla stejná situace, ale tehdy předkládali lidé občanský průkaz. Letos jsme to kvůli mnoha novostavbám a firmám vyřešili takto. Ale je třeba dodat, že toto opatření bude platit denně až od 14 hodin. To nebylo v původních informacích uvedené. Takže zásobování a kupříkladu řemeslníci by mohli mít vjezd vyřešen takto. Jen to musí stihnout, než padne druhá odpolední,“ vysvětlil Vážanský a dodal, že rezidenti budou muset počítat s tím, že se moc nevyspí.

Foto: archív, Právo

„Zápasy budou snad každý den krom jednoho od 16.15 a od 20.15 hodin. Bohužel však budou zřízeny i dva venkovní fankluby, jeden na parkovišti před arénou a druhý na střeše galerie Harfa. Do tohoto jsme neměli pravomoc zasahovat, tak prosím obyvatele o shovívavost,“ dodal.

Zvýšený dohled strážníků

Během mistrovství se to bude v ulicích strážníky a policisty jen hemžit. Podle jejich mluvčí se realizační štáb stále schází a dolaďuje detaily. „Zatím mohu prozradit, že budou posíleny hlídky v dopravních prostředcích, primárně ve stanici Českomoravská, a skupina Taxi se bude věnovat kontrolám taxislužeb nejen v centru, ale nyní výrazně víc v okolí O2 areny. Předpokládají se i velkoplošné obrazovky na Staroměstském a případně Václavském náměstí. Pokud to tak bude, městská policie zajistí zvýšený dohled nad veřejným pořádkem i zde,“ sdělila Právu mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) už se také na sportovní akci připravuje. „Bude posílen provoz linek MHD v okolí O2 areny, zkrátíme intervaly metra a zvýšíme kapacity jednotlivých tramvajových spojů. Uvažujeme i o nasazení informátorů v oblasti stanice metra Českomoravská,“ řekl Právu mluvčí DPP Jiří Štábl s tím, že provoz metra sice nebude prodloužen, ale prodloužili o dvě hodiny provoz telefonní informační linky DPP.

Ve stanici metra Českomoravská bude rovněž možné vyjít jen vchodem k aréně a do prostoru stanice vstoupit jen z ulice Drahobejlova. V přilehlé ulici K Moravině budou parkovat autobusy DPP, takže tu nebude povoleno parkování žádným vozidlům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám