Hlavní obsah

Místostarostka Tůmová v době, kdy si údajně půjčila 100 000, sponzorovala ČSSD

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociálnědemokratická místostarostka městské části Brno-sever Zdeňka Tůmová (54), která byla loni v listopadu tajně natočená při přebírání peněz v autě a hájí se, že šlo o stotisícovou půjčku, darovala své straně loni dohromady 38 tisíc korun.

Článek

Vyplývá to z výroční finanční zprávy ČSSD za rok 2009, podle které poskytla jako fyzická osoba straně dar ve výši nejprve 15 tisíc, pak deseti tisíc a nakonec 13 tisíc. Tůmová se k tomu v pátek Právu nevyjádřila, protože už nereagovala na telefonáty.

Místostarostka měla do pátku čas na to, aby celou záležitost straně i veřejnosti vysvětlila. Tůmová však pouze poslala médiím tiskové prohlášení, podle kterého stále trvá na tom, že přebíraných sto tisíc byla půjčka od známého. Zároveň pozastavila své členství v ČSSD. [celá zpráva]

„Paní místostarostka písemně požádala o přerušení členství do doby, než celá záležitost bude vyřešena, což v zásadě znamená, že se tomu musí vyhovět,“ sdělil v pátek šéf brněnských soc. dem. Jeroným Tejc.

Tůmová se však zatím odmítla vzdát mandátu zastupitelky v městské části i samotném brněnském magistrátu, kam byla v polovině října znovu zvolena.

Místostarostka byla natočena při přebírání balíku penězVideo: Novinky

V prohlášení připouští, že částku jí loni 12. listopadu poskytl její známý, podnikatel ve stavebnictví z Vyškovska David Lacík. Peníze prý chtěla dát svému otci, a přispět mu tak na privatizaci bytu. Nakonec se prý ale nepohodli, a částku tak na konci letošního ledna Lacíkovi zase vrátila.

Místostarostka Tůmová vysvětluje převzetí peněz na videonahrávce Video: Novinky

Na Lacíkovu adresu ještě doplnila, že ji požádal o pomoc při kompletaci materiálů potřebných ke zřízení soukromé mateřské školy v mimobrněnské obci, ve které bydlí.

V majetkovém přiznání půjčka není

Tůmová však ani v pátek nepředložila žádný doklad. Stejně tak se o stotisícové půjčce podle Tejce nezmínila ani ve svém majetkovém přiznání za loňský rok, které musí jako místostarostka předkládat.

„Pokud by ji neuvedla, minimálně by tím porušila zákon o střetu zájmů. A podle mých informací ta půjčka v jejím přiznání není,“ podotkl Tejc.

Tůmová se tedy mohla dopustit přestupku, za který by jí hrozila padesátitisícová pokuta.

Sama v pátek Právu tvrdila, že půjčku do svého majetkového přiznání uvádět nemusela. „Já jsem půjčku vrátila během dvou měsíců a majetkové přiznání se dělá v červnu,“ prohlásila odpoledne, kdy ještě telefon Právu vzala.

„Já jsem od února už žádnou půjčku neměla,“ vysvětlovala Tůmová.

Na opakovaný dotaz, zda i přesto neměla půjčku v majetkovém přiznání za loňský rok uvést, odpověděla: „To se přiznám, že o tom jsem opravdu nepřemýšlela, protože jsem ji vrátila velice rychle. To byla soukromá věc,“ poznamenala místostarostka.

Zákon je však podle Tejce jasný. „Musela to tam dát. Pokud by onu půjčku z loňského listopadu ještě do konce toho kalendářního roku splatila, tak by nemusela, ale v případě, že tak učinila až počátkem letošního roku, tak tu část dluhu měla ve svém majetkovém přiznání za rok 2009 uvést,“ konstatoval Tejc.

Reklama

Související články

ČSSD háže místostarostku z Brna přes palubu

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval místostarostku městské části Brno-sever Zdeňku Tůmovou k pozastavení členství ve straně. Učinil tak na základě...

Výběr článků

Načítám