Hlavní obsah

Místo stravenek přímo peníze. Ministerstvo chystá revoluční změnu

Novinky, zpe

Zaměstnanci by místo stravenek mohli dostávat peníze. Takovou revoluční změnu plánuje zavést ministerstvo financí v rámci novely zákona o daních z příjmů. Tato varianta by zůstala alternativou k současnému systému stravenek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Novela by měla podnikatelům i zaměstnancům umožnit používat daňové zvýhodnění na stravování novým a jednodušším způsobem, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo financí. Příspěvek od zaměstnavatele zaměstnanci bude i nadále osvobozen od daně i pojistných plateb.

Na podporu stravování tak podle ministerstva financí dosáhne asi milion lidí, kteří dosud stravenky nedostávají.

„Chceme dát možnost milionu lidí, aby i oni mohli využít příspěvky na stravování. Zároveň nevidím žádný důvod pro to, aby naši malí a střední podnikatelé financovali zisky zahraničních korporací, které mají svůj byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Nynější systém zůstane

Daňové zvýhodnění na stravování je v současnosti možné využívat dvojím způsobem. Zaměstnavatel buď pro své zaměstnance zajistí stravu například v rámci podnikové jídelny, nebo jim poskytuje stravenky, za které si mohou jídlo opatřit.

V obou případech je daňově uznatelným nákladem zaměstnavatele až 55 procent ceny jídla či poskytnuté stravenky. Zbylých 45 procent si hradí zaměstnanec sám z čisté výplaty.

Nově by se tak každý zaměstnavatel mohl rozhodnout, že místo papírků vyplatí zaměstnanci peníze.

Podle Schillerové je zásadní nevýhodou systému stravenek vysoká administrativa a vysoké poplatky stravenkářským společnostem.

Po změně systému podle ministerstva financí již dlouho volají samotní provozovatelé hospod a restaurací.

Anketa

Chtěli byste raději:
Stravenky
16,1 %
Peníze
83,9 %
Celkem hlasovalo 261 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám