Hlavní obsah

Místo sochy Koněva někdo umístil záchod

– Praha

Na místo po soše sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6 někdo postavil porcelánový klozet. Věc prověřuje policie, řekl ČTK její mluvčí Jan Daněk. Městská část záchod nechala odstranit, potvrdil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a čin odsoudil. Koněvova socha byla v minulosti, než ji radnice nechala počátkem dubna odstranit, cílem řady útoků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstraňování sochy maršála Koněva z parku Prahy 6 Bubneči.

Článek

Podle Koláře se klozet na zakrytém podstavci po Koněvově soše objevil pravděpodobně v noci na dnešek. "Pokud má někdo potřebu se takto vyjadřovat ve dnech, které jsou oslavou konce druhé světové války, vypovídá to o tom, že má v hlavě spíš fekálie, než cokoliv jiného," uvedl.

Věcí se zabývá policie. "Prověřujeme to," řekl Daněk. Policie podle něj zatím neurčila, o jaké provinění by se mohlo jednat.

Šéf NATO podpořil Hřiba a Koláře ve sporu s Ruskem

Domácí

Socha vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, stála na pražském náměstí Interbrigády od roku 1980. Proti jejímu odstranění protestovala ruská diplomacie a ruské orgány zahájily trestní stíhání proti představitelům Prahy 6, což ovšem české ministerstvo zahraničí označilo za nepřípustné. Socha má být i předmětem jednání zástupců Ruska a ČR podle smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci.

Vedení dejvické radnice se rozhodlo kontroverzní sochu přesunout na jiné místo kvůli útokům vandalů, kteří ji opakovaně posprejovali a polili barvou a podstavec pomalovali nápisy. Loni na konci srpna nechala Praha 6 sochu zakrýt plachtou, kterou se následně několik lidí pokusilo strhnout. Odstraněnou sochu radnice plánuje nahradit památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Foto: David W Cerny, Reuters

Socha maršála Koněva

Odstraněná Koněvova socha, oceněná znalkyní na 13 milionů korun, je nyní uložena v depozitáři v Měšicích u Prahy. Má se následně přesunout do Muzea paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) koncem dubna Hospodářským novinám řekl, že Česko je připraveno jednat o přesunu Koněvovy sochy do Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám