Hlavní obsah

Ministři za ANO dostanou z rozpočtu víc peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítal měnit navržený deficit státního rozpočtu ve výši 70 miliard, už nyní je jasné, že se plánovaný deficit nepodaří udržet, stát zadluží ještě více. Ve čtvrtek za ním dorazili další tři ministři, a to životního prostředí Richard Brabec, dopravy Dan Ťok a spravedlnosti Robert Pelikán, s požadavky na navýšení částek, které by měly plynout do jejich resortů. Všichni jsou v Sobotkově vládě za hnutí ANO a všichni byli úspěšní. Rozpočet schvaluje vláda a poté Sněmovna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán přijíždí na jednání s Andrejem Babišem na ministerstvo financí.

Článek

Brabec obhájil své požadavky a resort životního prostředí dostane na příští rok o 250 miliónů korun navíc. Peníze by měly jít například na péči  o krajinu nebo posílení České inspekce životního prostředí. Škrty ale ministerstvo neminou. Zatím zůstává otevřené financování programu Nová zelená úsporám (NZÚ). V něm ale záleží na cenách emisních povolenek a kurzu koruny vůči euru. Ještě se tím bude zabývat vláda, řekl Brabec.

Z ministerstva dopravy odcházel spokojeně také šéf dopravy Dan Ťok. Rozpočet Státního fondu dopravy se na příští rok zvýší o 2,1 miliardy korun z požadovaných tří. Kraje ovšem nedostanou příští rok na silnice druhé a třetí třídy z rozpočtu ani korunu.

Navýšení rozpočtu ministerstva spravedlnosti o jednu miliardu se podařilo také Robertovi Pelikánovi. Původně chtěl miliardy dvě. "Každý rok je to stejná hra, ministři hrají o co největší rozpočet a potom mají problém, aby ho vyčerpali," konstatoval Babiš.

Pelikán chce peníze využít  především na posílení personálu na soudech, což by podle něj mělo zefektivnit jejich chod.

V tomto týdnu se s Babišem setkal také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podařilo se mu získat navíc tři miliardy korun.  Méně úspěšná byla šéfka ministerstva pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), která požadovala 1,5 miliardy, ale dostala jen 370 miliónů korun. Úspěšný byl také ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který navíc získá 1,5 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám