Hlavní obsah

Ministrem životního prostředí by měl být podle premiéra Šebesta

– Praha • Aktualizováno

Premiér Jan Fischer navrhl prezidentu Václavu Klausovi, aby pověřil řízením ministerstva životního prostředí ministra zemědělství Jakuba Šebestu. Premiér je přesvědčen, že Šebesta je odborně i manažersky dostatečně způsobilý, aby po zbytek mandátu vlády zvládl řízení obou resortů, uvedl v neděli mluvčí vlády Roman Prorok.

Foto: Petr Horník, Právo

Jakub Šebesta

Článek

Prezident podle Proroka Fischerovo rozhodnutí akceptoval. Fischerův krok pobouřil šéfa SZ Ondřeje Lišku, situaci v pondělí večer posoudí předsednictvo strany.

Šebesta nahradí Jana Dusíka (za SZ), který se rozhodl ve čtvrtek odstoupit z funkce ministra životního prostředí kvůli sporu o modernizaci elektrárny Prunéřov II. Liška Fischerův krok považuje za nekorektní kromě jiného kvůli tomu, že v pátek se s premiérem dohodl, že o obsazení ministerstva budou jednat znovu v pondělí.

"V této chvíli žádná schůzka nebude, situaci budeme řešit na večerním zasedání předsednictva," řekl Liška ČTK na dotaz, zda zelení zvažují odstoupení od dohody, na které úřednická vláda loni na jaře vznikla.

Premiér chce podle mluvčího svým krokem zabránit tomu, aby se obsazování uvedeného ministerského postu stalo před volbami do Poslanecké sněmovny předmětem "politických tahanic".

Podle Lišky by mohlo dojít ke střetu zájmů

Liška ale upozornil, že Šebestu do vlády nominovali sociální demokraté. Ve vládě tak krátce před volbami převáží hlasy sociální demokracie nad občanskými demokraty. Šéf zelených poukázal také na to, že ministerstvo životního prostředí v některých věcech vede s ministerstvem zemědělství spory. Obává se, že tak může být ohrožena agenda ministerstva životního prostředí.

Straně zelených, která s ODS a ČSSD sestavovala nynější úřednickou vládu, tak v kabinetu zřejmě zůstane jen jeden zástupce - ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Liška premiéra krátce po Dusíkově rezignaci ujistil o tom, že nevidí důvod k ukončení podílu zelených na projektu úřednické vlády. Liška také prohlásil, že zelení cítí i nadále odpovědnost za práci ministerstva životního prostředí. Pro diskusi o novém ministrovi je podle Lišky klíčové, zda bude moci řídit svůj resort a rozhodovat plnohodnotně, řekl v pátek. V konkrétních kauzách, jako je právě otázka elektrárny Prunéřov II., musí být podle Lišky zřejmé, že ministrovo rozhodování nebude ovlivňováno vnějšími vlivy.

V souvislosti s kauzou Prunéřov v neděli nevládní organizace Ekologický právní servis vyzvala premiéra, aby zveřejnil své kontakty s investorem projektu - skupinou ČEZ. "Přestože premiér Fischer úzkostlivě trvá na tom, že po exministru Dusíkovi požadoval pouze urychlené vydání stanoviska - bez ohledu na to, zda bude negativní či pozitivní - nelze se ubránit dojmu, že premiér porušil základní ústavní princip rovnosti všech před zákony. Opakovaně totiž aktivně zasahuje do schvalovacího procesu, který je zcela mimo jeho kompetenci a neměl by být politizován," uvedl v tiskovém prohlášení programový ředitel sdružení Pavel Franc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám