Hlavní obsah

Ministr se na happeningu oháněl bičem, rektory dostal na kolena

Právo, Novinky, ČTK, jim, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Studentské protesty v rámci týdne neklidu pokračují ve čtvrtek dalšími akcemi. V Praze před sídlem ministerstva školství se uskutečnil happening s názvem Krocení českých rektorů, další akce proběhnou i v ostatních univerzitních městech.

Opakujte po mně, jsem parazit, křičel falešný ministr na falešné rektoryVideo: Novinky

 
Článek

Krocení rektorů mělo podle spolku Věda žije!, který se připojil ke studentským protestům proti návrhům reforem vysokých škol, ukázat, kam by vedlo ministrem prosazované manažerské řízení škol. Před ministerstvem proto mladí vědci předvedli scénku "rektoři na koberečku" ministerstva šikany, mučení a týrání (MŠMT). Změny podle kritiků omezí akademické svobody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Happening před ministerstvem školství

Do značné míry improvizovaný výstup, jemuž přihlíželo zhruba 20 lidí, představil trojici rektorů (Karel IV., T. G. Masaryk a František Palacký). Ti odkazovali na největší tuzemské univerzity, které zlovolný ministr s pendrekem a bičem dostal na kolena.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Happening před ministerstvem školství

Výstup připomněl i některé z hojně citovaných výroků, které v souvislosti se studentskými protesty a reformou zazněly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace studentů proti reformě VŠ

Badatelé, kteří happening zorganizovali,  se obávají, že po univerzitách by byla na řadě Akademie věd. Proti reformám ve středu v celé ČR demonstrovaly tisíce lidí. V Praze se demonstranti vydali na pochod k úřadu vlády, do něhož se podle odhadu zapojilo až 10 000 lidí. [celá zpráva]

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pochod studentů v Ostravě

Premiér je připraven se studenty i akademiky jednat. Ve středu k setkání nedošlo zejména proto, že kabinet zasedal a ministři byli podle Petra Nečase v práci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám