Hlavní obsah

Prymula chce dětem prodloužit prodloužený víkend

• Aktualizováno
Novinky, Jan Menšík

Hlavním úkolem nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je v současnosti zlepšit špatnou epidemiologickou situaci. Kvůli tomu také na první tiskové konferenci po svém uvedení do úřadu vyzval ředitele škol, aby na pátek nařídili volno a dětem tak prodloužili nadcházející prodloužený víkend.

TK ministerstva zdravotnictví po uvedení Romana Prymuly do čela resortuVideo: ČTK

 
Článek

Prymula vystřídal ve funkci Adama Vojtěcha (za ANO), který k pondělku rezignoval.

„Přebírám ministerstvo v době, která je nelehká. Základem je nyní stabilizovat stávající epidemiologickou situaci, pokud možno zploštit epidemii, která tu je. Tento úkol není vůbec jednoduchý a udělám pro to vše, na druhou stranu nejsem spasitel,“ prohlásil Prymula s tím, že je potřeba, aby lidé spolupracovali.

Babiš uvedl Prymulu do úřadu. Ministrem bude člověk, který jako první chtěl promořit populaci

Domácí

Ministr v této souvislosti vyzval ředitele škol, aby na pátek nařídili ředitelské volno a prodloužili dětem víkend, který kvůli pondělnímu státnímu svátku potrvá tři dny. To by mělo přispět ke zklidnění epidemiologické situace.

Prymula nechce dělat opatření, která by handicapovala tuzemskou ekonomiku, přestože taková opatření jsou jednodušší. Připustil však další zpřísnění opatření týkajících se hromadných akcí a otevírací doby restauračních zařízení a barů. Ty by se mohly zavřít už v deset večer, nyní musí tyto podniky mít zavřeno od půlnoci do šesti ráno.

Nový ministr hned utahuje šrouby: Bary budou zavírat v deset, hromadné akce čeká omezení

Domácí

Nouzový stav zatím není potřeba

Parametry omezení hromadných akcí se nejprve podle ministra musí prodiskutovat, nicméně venkovní akce by se mohly omezit třeba na 100 lidí, vnitřní na 50. Nepůjde však prý o plošné omezení, ale spíše se bude týkat akcí, kde lidé něco konzumují a nedodržují dostatečné rozestupy. Omezování by se tedy vztahovalo jen na určité druhy kulturních akcí, protože některé „nemají příliš vysoké riziko“.

Hamáček: Prymula je odborník, zlepší koordinaci na ministerstvu

Domácí

Ani nouzového stavu se zatím veřejnost podle Prymuly nemusí bát, protože potřebná opatření lze zavádět i bez něj. Je však nutné počítat s tím, že jakékoliv nyní zavedené opatření se projeví s odstupem zhruba deseti dní. „Je potřeba, aby si lidé vzali za své, že mají spolupracovat,“ dodal.

Prymula se bude muset zaměřit také na to, aby byly zabezpečeny kapacity nemocnic, a to při jakémkoliv vývoji epidemie. Řekl to při uvádění ministra do úřadu premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že se to bude týkat nejen těch fakultních, tedy spadajících pod resort, ale i jakýchkoliv jiných nemocničních zařízení. Veřejnost by se podle Babiše měla také nově dozvědět dosud nezveřejňovaná data ohledně doby trasování v jednotlivých krajích.

Hospodářská komora: Plošná opatření už nelze připustit

Ekonomika

Prymula se na ministerstvo zdravotnictví vrátil necelé čtyři měsíce od svého odchodu na konci května. Tehdy z pozice náměstka ministra pro zdravotní péči odešel po neshodách s Vojtěchem a kvůli tomu, že nezískal bezpečnostní prověrku, kterou jako náměstek musel mít. Po svém odchodu prohlásil, že ministerstvo zavedlo povinné prověrky kvůli obavám z jeho popularity. To Vojtěch odmítl.

Jak je to s Prymulovou prověrkou? Jako náměstek ji nedostal, jako ministr už ji nepotřebuje

Domácí

Největší popularitě se Prymula těšil na jaře během první vlny epidemie, kdy se se coby náměstek, šéf Ústředního krizového štábu a autor řady protiepidemiologických opatření stal jednou z hlavních tváří boje s koronavirem v Česku. Kritiku však později sklidil za několik svých výroků, například za prohlášení, že by Česko mělo mít zavřené hranice ještě dva roky či že je potřeba řízeně promořit populaci onemocněním covid-19.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Roman Prymula

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám