Hlavní obsah

Ministr Holcát nepřijel na sjezd lékařů kvůli sporu

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Martin Holcát změnil plány a odřekl účast na sobotním sjezdu České lékařské komory. Důvodem je dopis určený lékařům, v němž prezident komory Milan Kubek ostře zkritizoval návrh úhradové vyhlášky na příští rok. Podle Holcáta tak jednostranně a předčasně zahájil diskusi, která byla naplánována až na sjezd.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Martin Holcát

Článek

Holcátovi se nelíbil styl dopisu. "Dle mého pohledu je to styl účelově bulvárního charakteru s řadou polopravd a dehonestací mé osoby i mých spolupracovníků," uvedl ministr.

Je však nadále připraven vyslechnout názory komory při nadcházejících pracovních diskusích a v připomínkovém řízení.

Milana Kubka Holcátovo rozhodnutí překvapilo a zklamalo. Sporný dopis podle něj nebyl útokem na Holcáta, ale projevem standardní komunikace v lékařské obci.

Návrh je připraven

Úhradovou vyhlášku na letošní rok nedávno zkritizoval Ústavní soud. Přesto ji nechal v platnosti do konce příštího roku.

Ministerstvo už připravilo návrh vyhlášky na příští rok, která je ale podle komory naprosto nepřijatelný. Holcátův resort chce přidat nemocnicím i ambulancím. K dispozici bude mít od pojišťoven 235 miliard korun, o deset miliard víc než letos.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Prezident lékařské komory Milan Kubek s viceprezidentem Zdeňkem Mrozkem.

Ve vedení zůstává Mrozek

Sobotní sjezd komory potvrdil, že v jejím vedení i v dalších pěti letech zůstane jako viceprezident olomoucký anesteziolog Zdeněk Mrozek. Devětačtyřicetiletý lékař neměl žádného protikandidáta.

Prezidentem komory je nadále Milan Kubek. Na letošním sjezdu nemusel svou pozici obhajovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám