Hlavní obsah

Ministerstvo vydalo seznam léků bez příplatku

Novinky, ora
PRAHA

Na českém trhu je v současné chvíli téměř 2000 léků, které jsou plně hrazeny státem. Podle nynější vyhlášky, která platí od 1. dubna, tak mohou mít pacienti bez příplatku i léky, jejichž cena dosahuje několika tisíců korun.

Článek

Pomocí bezplatných medikamentů tak lze léčit například Parkinsonovu nemoc, depresivní stavy, malárii, astma i obyčejný kašel. Zatímco za antidepresivní Seropram zaplatí stát přes 4000 korun, Ambrosan stojí státní pokladnu pouze 17 korun.

Seznam bezplatných léků najdete zde.

Právo na ochranu zdraví je přitom jedním z ústavních pilířů právního řádu ČR. Podle článku 31 Listiny základních práv a svobod "mají občané na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon".

Na ostatní léky platí obchodní přirážka, kterou si účtují lékárníci a distributoři léků. Na začátku roku vzbudil nevoli lékárníků ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD), jenž snížil marži na léky ze 33 na 29 procent. V březnu se ale se zástupci lékárníků dohodl na změně vyhlášky. Nyní se tak marže u levnějších léků pohybuje okolo 33 procent, zatímco dražší léky mají přirážku okolo 10 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rath se s lékárníky dohodl na změně marží

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) částečně ustoupil tlaku lékárníků, které si znepřátelil, když na začátku roku snížil obchodní přirážku na léky z 33...

Výběr článků

Načítám