Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra chystá trestní oznámení kvůli úniku informací o odměnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra v příštích dnech podá trestní oznámení kvůli únikům informací o odměnách, které loni dostali podřízení šéfa úřadu Radka Johna (VV). Informoval o tom mluvčí ministerstva Pavel Novák s tím, že oznámení bude podáno na neznámého pachatele. Naposledy o odměnách psalo Právo, podle něhož John loni vyplatil desítce svých podřízených celkem více než 2,4 miliónu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Ministerstvu se nelíbí, že se na veřejnost dostávají výše odměn lidí, kteří mají bezpečnostní prověrku na stupeň tajné nebo přísně tajné. "V okamžiku, kdy jsou zveřejňovány věci, jako výše jejich odměn, se tito lidé mohou stát snadno vydíratelnými. Vyhodnotili jsme to jako bezpečnostní riziko a v souvislosti s opakovanými úniky osobních informací jsme se rozhodli podat trestní oznámení," řekl Novák.

Údaje o odměnách podle Práva získal od ministerstva na základě zákona o svobodném přístupu k informacím podnikatel Tomáš Moláček. [celá zpráva]

Z materiálu vyplývá, že čtyři z pěti ministerských náměstků, generální ředitel hasičů či někteří ředitelé ministerských odborů dostali na konci loňského roku odměny od sta tisíc až do půl miliónu korun.

Štěpán: Půl miliónu jsem nedostal

Nejvyšší obnos dostal šéf hasičů Miroslav Štěpán - 480 tisíc korun. "Když už to víte, tak to vysvětlím. Štěpán za mého předchůdce (Martina) Peciny dostal vysoké odměny do výsluh. Pak prostě přišel a říkal: 'Já když odejdu teď, tak dostanu takovou výsluhu, že jsem doživotně v pohodičce, a když tu zůstanu, tak pak budu mít celý život nižší výsluhy'. A protože jsem nechtěl, aby v tom roce odešel, poněvadž by byla destabilizace, tak jsem mu řekl: 'Dobře, dorovnám vám to, abyste kvůli výsluhám neodešel.' Proto on má tuto odměnu," řekl k tomu Právu John.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Generální ředitel hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán na tiskové konferenci ministr vnitra Radka Johna (VV) za přítomnosti policejního prezidenta Petr Lessyho (vpravo)

Novák k tomu uvedl, že je třeba rozlišovat kázeňské a pracovní odměny. Štěpán na webu hasičského sboru sdělil, že dostal pracovní odměny, které "zdaleka nedosahovaly výše půl miliónu korun", a kázeňské odměny, které nemají nic společného s výší odchodného a výsluhovými nároky.

Novák řekl, že Štěpán loni dostal kázeňské odměny například za zvládnutí povodní nebo za přípravu rozpočtu na rok 2011 a krizové řízení sboru "s ohledem na razantní snížení finančních prostředků".

"Jednotlivé výše odměn s ohledem na ochranu osobních údajů dle zákona nebudeme komentovat a zároveň můžeme vyloučit, že by v měsíci prosinci obdržel jakékoliv odměny blížící se částce půl miliónu korun," uvedl mluvčí ministerstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám