Hlavní obsah

Ministerstvo průmyslu za rok 2012 chybně zúčtovalo 71 miliard

– Praha

Ministerstvo průmyslu a obchodu špatně zúčtovalo v pomocném analytickém přehledu za rok 2012 zhruba 11 procent údajů v objemu 71 miliard korun. Vyplývá to z výsledků kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které v pondělí oznámila mluvčí úřadu Olga Málková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pomocný analytický přehled je nový typ účetního záznamu pro řízení veřejných financí, avšak předpisy pro jeho tvorbu jsou podle NKÚ zatím nejasné, takže nedostatky nelze přičítat jen ministerstvu.

"Kontroloři zjistili, že téměř 11 procent údajů v objemu 71 miliard korun bylo zatíženo nesprávnostmi přenesenými do pomocného analytického přehledu z chyb vzniklých při vedení účetnictví ministerstva," sdělila Málková.

Na vině však podle úřadu není jen ministerstvo. "Novela vyhlášky, která definuje konkrétní povinnosti zpracovatelů pomocného analytického přehledu, vyšla ve sbírce zákonů 28. prosince 2011. Zpracovatelé tak měli jen čtyři dny na to, aby provedli potřebné organizační a technické změny," uvedla mluvčí NKÚ.

Nevyhodnotili správnost čtvrtiny údajů

Tvorbu přehledu navíc podle ní z významné části upravuje právně nezávazný dokument ministerstva financí. "NKÚ tento fakt pokládá za systémový problém," doplnila. Kvůli nejednoznačnosti účetních předpisů nemohli kontroloři vyhodnotit správnost čtvrtiny údajů v přehledu ministerstva průmyslu a obchodu v objemu 168 miliard korun. "Nejasná aplikace předpisů tak představuje největší riziko pro využitelnost údajů přehledu," míní Málková.

Pomocný analytický přehled musí od loňského roku určité instituce sestavovat a posílat do centrálního systému účetních informací státu. "Údaje jsou určeny pro monitorování a řízení veřejných financí a měly by sloužit k predikci vládního deficitu a dluhu a pro plnění vykazovacích povinností ČR vůči mezinárodním institucím, zejména Eurostatu. Proto má kvalita údajů přehledu zásadní význam," uvedla mluvčí NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám