Hlavní obsah

Ministerstvo prohrálo spor s exředitelem IT Klouzalem, výpověď byla protiprávní

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Upozornil na předražování veřejných zakázek na ministerstvu zahraničí, řekl to svým nadřízeným, ale nakonec na resortu skončil. Nyní se bývalému řediteli odboru centrálních systémů a technologií Jakubu Klouzalovi dostalo satisfakce, když s Černínským palácem vyhrál spor u Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten rozhodl, že jeho výpověď byla protiprávní. V pátek o tom informoval Nadační fond proti korupci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Klouzal

Článek

Klouzal na ministerstvu pracoval od roku 2008. Po necelém roce svého působení upozornil své nadřízené na cílený nepořádek, v němž šlo snadno vyvádět peníze z rozpočtu ministerstva.

Nadřízení mu údajně doporučovali, aby si vše nechal pro sebe. Obrátil se proto i na oba ministry, kteří se ve funkci za dobu jeho působení vystřídali, Jana Kohouta a poté Karla Schwarzenberga. Zakázky se sice rozhodli prověřit oba, ale bezvýsledně.

Klouzal poté začal čelit výhrůžkám a v roce 2011 se pozice ředitele odboru vzdal. Následně mu byla nabídnuta pozice neodpovídající jeho kvalifikaci a dostal výpověď.

Proti výpovědi podal žalobu a soud rozhodl, že rozvázání pracovního poměru ministerstvem je neplatné. Podle Klouzalovy právní zástupkyně Marie Volmanové resort účelově nabídl exřediteli neodpovídající zařazení a po odmítnutí ze strany klienta tvrdil, že je dán důvod pro výpověď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám