Hlavní obsah

Ministerstvo prohrálo spor s exředitelem IT Klouzalem, výpověď byla protiprávní

– Praha
Právo, rsk

Upozornil na předražování veřejných zakázek na ministerstvu zahraničí, řekl to svým nadřízeným, ale nakonec na resortu skončil. Nyní se bývalému řediteli odboru centrálních systémů a technologií Jakubu Klouzalovi dostalo satisfakce, když s Černínským palácem vyhrál spor u Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten rozhodl, že jeho výpověď byla protiprávní. V pátek o tom informoval Nadační fond proti korupci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Klouzal

Článek

Klouzal na ministerstvu pracoval od roku 2008. Po necelém roce svého působení upozornil své nadřízené na cílený nepořádek, v němž šlo snadno vyvádět peníze z rozpočtu ministerstva.

Nadřízení mu údajně doporučovali, aby si vše nechal pro sebe. Obrátil se proto i na oba ministry, kteří se ve funkci za dobu jeho působení vystřídali, Jana Kohouta a poté Karla Schwarzenberga. Zakázky se sice rozhodli prověřit oba, ale bezvýsledně.

Klouzal poté začal čelit výhrůžkám a v roce 2011 se pozice ředitele odboru vzdal. Následně mu byla nabídnuta pozice neodpovídající jeho kvalifikaci a dostal výpověď.

Proti výpovědi podal žalobu a soud rozhodl, že rozvázání pracovního poměru ministerstvem je neplatné. Podle Klouzalovy právní zástupkyně Marie Volmanové resort účelově nabídl exřediteli neodpovídající zařazení a po odmítnutí ze strany klienta tvrdil, že je dán důvod pro výpověď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám