Hlavní obsah

Ministerstvo prohrálo spor s archeology a musí platit

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Vítěznou soudní bitvu o milióny svedli západočeští archeologové s ministerstvem spravedlnosti. To jim odmítlo zaplatit za záchranný výzkum z roku 2002, který předcházel stavbě nové soudní budovy v centru Tachova. Plzeňský soud ve středu rozhodl, že ministerstvo jako investor stavby musí archeologům veškeré náklady spojené s výzkumem uhradit.

Foto: zámek Veltrusy

Slavnost růží 2016

Článek

Němcův resort se zdráhal vyplatit částku přes dva milióny korun s tím, že podle jeho názoru mu tato povinnost jako právnické osobě, která nepodniká, z památkového zákona nevyplývá.

"Právnická osoba je povinna platit bez ohledu na to, zda nutnost archeologického výzkumu vznikla v souvislosti s její podnikatelskou činností či nikoliv," vysvětlil předseda plzeňského městského soudu Jiří Levý, který ve sporu rozhodoval.

Původně ale nároky archeologům nepřiznal. Ti se proto obrátili na Nejvyšší soud, který jeho loňský verdikt ve prospěch ministerstva zrušil a nařídil nové projednání určovací žaloby. "Řídil jsem se právním výkladem Nejvyššího soudu, který je v souladu s tím, jak jsem nyní rozhodl," řekl Levý.

Jasně nastavené mantinely

Rozhodnutí soudu přijali archeologové s úlevou. "Je to precedentní rozhodnutí, které je významné pro práci všech archeologických pracovišť v republice. Tachovský případ není jediný, kdy bylo placení nákladů za archeologický výzkum zpochybňováno. Jsou tak konečně jasně nastavené mantinely, které dávají větší právní jistotu archeologům i stavebníkům," řekl ředitel Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek v Plzni Radek Široký.

Právě jeho tým archeologů narazil v Tachově na neochotu úředníků. "Už jenom to, že archeologický záchranný výzkum v městské památkové zóně nebyl zahrnutý do stavebního povolení, svědčí o tom, jak státní správa zajišťuje ochranu památek," uvedl Široký.

Archeologové během více než tříměsíčního bádání prozkoumali na stavebním pozemku o rozloze bezmála tisíc čtverečních metrů souvislou plochu několika středověkých parcel. Kromě pozůstatků historických objektů vykopali velké množství keramických fragmentů, historických mincí a našli stopy po výrobní činnosti starých řemeslníků.

"Pouze jsme zabezpečili nejnutnější věci, které by se další časovou prodlevou zcela znehodnotily. Až bude rozsudek v právní moci, vstoupíme v jednání s Okresním soudem v Tachově a ministerstvem spravedlnosti a očekáváme, že se záležitost opět rozhýbe," uzavřel Široký.

Podle předsedy tachovského okresního soudu Jana Kříže zatím není jasné, zda se ministerstvo proti rozsudku odvolá. "Mám ale pocit, že vzhledem k právnímu výkladu Nejvyššího soudu by to byl asi zbytečný krok," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám