Hlavní obsah

Ministerstvo přestane dotovat přecpané třídy

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství přestane od ledna vyplácet peníze podle počtu dětí ve třídách. Chce tak přimět hlavně obce, aby rozdělování silných populačních ročníků do tříd řešily jiným způsobem než zahlcováním učeben, což má vliv na kvalitu výuky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od ledna už se budou peníze rozdělovat na učitele a počet odučených hodin, přičemž počet dětí ve třídě bude hrát jen dílčí roli.

Dosud platná vyhláška umožňuje v mateřinkách maximální kapacitu 24 dětí na třídu, na základní škole i střední škole jich může být až třicet. U zřizovatelů všech těchto tří typů škol však lze uplatnit zákonnou výjimku a do jedné třídy vtěsnat ještě další čtyři děti navíc.

Jestli plán ministerstvu vyjde, se ukáže až po Novém roce, kdy se naplno spustí parlamentem schválená reforma financování. „V některých lokalitách se postupem času z výjimky stalo pravidlo,“ řekla Pavla Katzová, zástupkyně náměstkyně ministra pro řízení ekonomické sekce.

Není nutné zakazovat mobily o školních přestávkách, tvrdí vědci

Internet a PC

Reforma má osvobodit školy od tlaku přijímat co nejvíc dětí, za něž pak dostávají peníze na hlavu. Například střední školy v důsledku toho přijímaly a držely si i studenty, kteří ke studiu neměli vlohy, a nedotáhly je k maturitě.

Zřizovatelé škol v rozpacích

Změna financování školám umožní dělit třídy na hodiny matematiky, jako je tomu v současnosti u cizích jazyků. Zřizovatelé škol, tedy zejména obecní úřady, jsou ale z nových opatření na rozpacích a omezení dotací na nadměrné počty dětí zatím ani příliš neřeší. „Bohužel k tomu nemá zatím Svaz měst a obcí žádné stanovisko, doposud zpracováváme dostupné informace,“ sdělila Právu mluvčí svazu Alexandra Kocková.

Kapacity škol hodláme navyšovat, důvodem však není změna financování, ale vysoká poptávka po vzdělávání v mateřských a základních školách v MČ Praha 10
mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník

Podle Katzové ministerstvo doufá, že si ředitelé u zřizovatele dupnou. „Byť si ředitelky mateřských škol dlouhá léta opakovaně stěžovaly, že se v tak velké třídě prakticky nedá kvalitní pedagogická práce realizovat, zřizovatelé namítali: ,Na co si stěžujete, na ty čtyři děti navíc dostanete plné čtyři krajské normativy, tedy máte pozitivní finanční motivaci, která vám umožní dát nadtarifní složku učitelce‘,“ uvedla Katzová.

Podle ní je vyhláškou stanovený počet 24 dětí na třídu ve školce „strop, který je z pohledu zajištění pedagogické kvality nejvýše přípustný“. Připouští ale, že za současných silných ročníků si někde obce nevědí rady jinak než tím, že využijí výjimku. „Ale ta může být uplatněna pouze v případě, že to nebude mít negativní vliv na kvalitu pedagogické práce, na bezpečnost a ochranu zdraví zejména dětí,“ zdůraznila.

Se změnou financování škol sice končí normativní systém, kdy škola dostane peníze na každého žáka, ale počty žáků ve třídách budou v rámci financování i nadále hrát svou roli. A ministerstvo od ledna přestane na nadměrné počty dětí ve třídě finance posílat.

Během roku se z týraného chlapce stal agresor

Domácí

Ministr školství Robert Plaga (ANO) připomněl, že odpovědnost za počty dětí má zřizovatel a měl by se podle toho také zařídit. Právě pro velká města, kde boom dětí dopadá na školy nejtíživěji, školství vypsalo dotační programy na doplnění kapacit.

Obce doufají, že peníze budou

Obce jsou ovšem v rozpacích. Třeba Praha 10, která výjimky uplatňuje, s okleštěním financí nepočítá. „S novým financováním bude ministerstvo platit za jednu třídu, nikoli za počet dětí, přičemž ale škola musí dodržet platnou vyhlášku. V případě, že počet dětí bude vyšší, než stanovuje vyhláška, obdrží škola podle informací, které máme, vyšší finanční prostředky na nenárokové složky platu,“ napsal mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

„Kapacity škol hodláme navyšovat, důvodem však není změna financování, ale vysoká poptávka po vzdělávání v mateřských a základních školách v MČ Praha 10. V případě, že bude potřeba, budeme i nadále povolovat výjimky,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám