Hlavní obsah

Ministerstvo podalo trestní oznámení na Landovu iniciativu kvůli sabotáži

• Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví podalo trestní oznámení pro podezření ze sabotáže na hnutí Zlatý špendlík, které založil zpěvák Daniel Landa. Iniciativa lidi vyzvala, aby posílali hygienickým stanicím dotazy, kterým se hygienici musí věnovat. To je zdržuje od běžné práce.

Foto: Novinky

Zpěvák Daniel Landa se vymezuje proti opatřením proti koronaviru.

Článek

„Zatím přišlo na krajské hygienické stanice asi 10 000 zbytečných žádostí podle zákona 106 od iniciativy Zlatý špendlík. Hygienici je řeší. Ti, co se zapojili do této akce by měli vědět, že díky nim skončí v nemocnicích více lidí,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zahlťme hygieny, vyzývá Landova iniciativa

Landova iniciativa ve výzvě nazvané Zahlťme neprodleně hygieny, otevřeně nabádá své příznivce, aby hygienikům znemožnili jejich práci tím, že jim budou posílat dotazy na jejich činnost.

„Prosíme tedy každého z Vás, aby se, klidně i opakovaně, dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků. Píchněme do nich jako špendlík, ať to také cítí,“ stojí ve výzvě.

Lidé na výzvu iniciativy posílají na hygienické stanice například dotazy, kolik kde proběhlo kontrol, kolik bylo nařízeno karantén či kolik bylo do karantény posláno žáků. Odpověď pak požadují zaslat písemně poštou. Úřad je ze zákona povinen na každý dotaz odpovědět.

Zpěvák tvrdí, že lidé se jen dožadují informací, které stát nezveřejňuje nebo s nimi manipuluje. "Realizujeme zákonnou cestou právo na informace,“ řekl Landa serveru iDnes.

Pražská hygiena přestala vyřizovat maily úplně

Hygienické stanice byly e-maily zahlceny, například ta pražská je přestala kvůli technickým problémům přijímat. Hygienici se nyní vedle své běžné agendy věnují především trasování nakažených koronavirem a kontrolám dodržování koronavirových opatření.

„Útočit na přepracované zaměstnance hygienické služby je odporné a ohrožuje to nejen fungování hygienické služby, která je nezastupitelným orgánem ochrany veřejného zdraví, ale i zdraví a životy občanů,” uvedl ve čtvrtek Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. Podle odborů hygienici pracují i večer a o víkendech, nemohli si třeba ani vybrat dovolenou.

Iniciativa Zlatý špendlík vyzývá občany k odporu proti „zdravotnické diktatuře”. Chce normální život bez uzávěr, roušek i testů. Už ve středu kdosi iniciativě vrátil úder, když zahltil její servery tak, že web Zlatého špendlíku nefungoval.

Sabotáž
(1) Kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky anebo poškodit mezinárodní organizaci zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce nebo se dopustí jiného jednání k tomu, aby
a) mařil nebo ztěžoval plnění důležitého úkolu mezinárodní organizace, orgánu veřejné moci, ozbrojených sil nebo bezpečnostního sboru, hospodářské organizace nebo jiné instituce, nebo
b) způsobil v činnosti takového orgánu anebo takové organizace nebo instituce poruchu nebo jinou závažnou škodu,
bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku.
(2) Odnětím svobody na osm až dvanáct let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, nebo
b) spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu.
(3) Odnětím svobody na deset až dvacet let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, nebo výjimečným trestem bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob nebo smrt,
b) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu,
c) ohrozí-li takovým činem závažně mezinárodní postavení České republiky nebo postavení mezinárodní organizace, jejíž je Česká republika členem, nebo
d) zorganizuje-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu.
(4) Příprava je trestná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám