Hlavní obsah

Ministerstvo kultury po auditu nebude propouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Personální audit na ministerstvu kultury nepovede k odchodu zaměstnanců úřadu. Řekl to ministr kultury Vítězslav Jandák. Podle auditorů ministerstvo pracuje asi na 70 procent. Nedostatky však ministr nechce řešit odchodem pracovníků, ale reorganizací.

Článek

Jandák rezolutně vyloučil, že by audit měl vést k nahrazení současných pracovníků, většinou nestraníků, lidmi ze sociální demokracie. Takzvaný manažerský personální audit, který se na ministerstvu uskutečnil na přelomu října a listopadu, stál 300 tisíc korun. Za levný a rychlý audit chválil Jandáka premiér Jiří Paroubek. Cestu ministerstva kultury by podle Paroubka měly následovat například resorty zdravotnictví či informatiky.

"Šlo nám o to zjistit, v jakém stavu je vrcholné vedení ministerstva, to znamená všichni náměstci, ředitelé odborů a vedoucí samostatných oddělení," řekl jeden z auditorů Zdeněk Pospíšil. Pohovory prošlo asi 15 procent zaměstnanců.

To, že úřad pracuje na 70 procent, je podle ministra málo. "Sedmdesát procent je slušný průměr, plno lidí 'jede' na sto procent, někteří na polovinu výkonu," uvedl auditor. K nedostatkům podle něj patří výkonnost některých zaměstnanců či neschopnost dobře propagovat záměry a strategii ministerstva. Podle něj je možné dalšími pohovory či tréninky se zaměstnanci výkonnost úřadu za několik měsíců zvýšit.

Problémem je i několik budov

Ministr naznačil možnou nápravu současného stavu tím, že se některé odbory převedou pod jiné náměstky. Odejít by podle něj mohli dva až čtyři lidé, vyměněni mohou být někteří vedoucí odborů. Velkým nedostatkem, o kterém Jandák několikrát mluvil, je podle něj rozptýlení i vedoucích pracovníků do několika budov v Praze. Náměstkyně pro legislativu třeba sídlí v budově v Praze 6, zatímco ministr v Nostickém paláci na Malé Straně. "Chci malé, pevné, funkční ministerstvo," řekl Jandák.

Personální audit se na ministerstvu kultury konal již koncem minulého roku. Jandák o tomto auditu neví a neřekl, proč se konaly dva audity krátce po sobě. Odcházející první náměstek Zdeněk Novák řekl, že minulý audit měl jiné zadání - byl zaměřen na celý úřad a zjistil, že ministerstvo je personálně poddimenzované. Zatímco by v něm mohlo pracovat 249 lidí, pracuje tam asi o deset lidí méně. "Nevěděli jsme pak, zda je třeba se řídit výsledky tohoto auditu, či nařízením vlády o snižování počtu státních úředníků," řekl Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám