Hlavní obsah

Ministerstvo chce hradit očkování proti pneumokokům

PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví chce od příštího roku zavést dobrovolné očkování malých dětí proti nebezpečným pneumokokovým nákazám, které ročně postihnou na čtyři stovky dětí. Očkovací vakcíny by rodičům platily zdravotní pojišťovny. Další plánovanou změnou by mohlo být povinné přeočkování dětí ve věku kolem jedenácti let proti černému kašli. Oznámil to hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

Očkování proti pneumokokům doposud absolvovaly pouze vybrané děti, například s různými chronickými chorobami. Pneumokokovými infekcemi v ČR každoročně onemocní několik stovek dětí. Téměř 60 procent z těch, které přežijí, si však do života odnáší trvalé následky jako například hluchotu.

Nyní je očkování proti pneumokokům dobrovolné a rodiče za něj platí. Jedna vakcína přijde zhruba na 1850 korun, přičemž dítě dostane čtyři dávky.

Změna, kterou by ministerstvo chtělo zavést od ledna příštího roku, závisí na tom, zda parlament schválí novely v zákonů o zdravotním pojištění a o ochraně veřejného zdraví.

Děti mají sníženou imunitu

Černým a dávivým kašlem, proti němuž se v Československu začalo očkovat v roce 1958, letos onemocnělo již 319 dětí. První dávku vakcíny dostane novorozeně v rámci takzvané hexavakcíny už v prvním roce života. Přeočkování je pak čeká mezi šestým a sedmým rokem života.

Nyní by se mohlo přidat nově i přeočkování v 11 letech, neboť hygienici zjistili, že české děti mají sníženou imunitu, a nemoc se proto může snadněji vrátit. "Přistoupili jsme k tomuto rozhodnutí na základě odborných analýz, které ukazují vzestup tohoto onemocnění u teenagerů způsobené především nedostatkem protilátek v organismu dítěte z prvního očkování v raném dětství," řekl Vít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám