Hlavní obsah

Ministerstvo bere zpět Blatného slova o vězení pro lékaře provádějící potraty Polkám

• Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek popřelo právní výklad svého šéfa Jana Blatného (za ANO), který hrozil vězením lékařům, kteří provedou interrupci Polkám. Podle nynějšího vyjádření resortu mohou všechny občanky Evropské unie do tuzemska přijet na legální potrat. Na kauzu před týdnem upozornil týdeník Respekt.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Proti tvrdému polskému zákonu se protestovalo i před ústředím Evropské unie v Bruselu

Článek

Blatný v listopadovém dopise adresovaném pirátskému poslanci Františku Kopřivovi napsal, že interrupce provedená Polkám „jinak než způsobem podle zákona o umělém přerušení těhotenství” je trestným činem. Zdravotníkům, kteří umožní potrat cizinkám, tak podle Blatného vyjádření hrozilo vězení či zákaz činnosti.

Polka musí přivést na svět zdeformované dítě, které po porodu zemře. Tak rozhodla vláda

Evropa

Zavřel tak možnost občankám Polska vycestovat do České republiky kvůli umělému ukončení těhotenství, v Polsku totiž od konce ledna platí nejtvrdší protiinterrupční zákon v Evropě.

Resort: Odpověď není v souladu s právem

Ve čtvrtek vzalo ministerstvo tato ministrova slova zpět a uvedlo, že tato interpretace není pravdivá. Za pochybení se úřad omluvil.

„Uvedená odpověď obsahuje závěry, které nejsou v souladu s platným právem. Jasným závěrem pak je, že občanky Evropské unie mohou legálně v České republice podstoupit umělé přerušení těhotenství. A to i v případě, že by do naší země přicestovaly pouze za tímto účelem a strávily tu jen několik málo dnů,” napsalo ministerstvo zdravotnictví v prohlášení umístěném ve čtvrtek na svůj web.

Resort tak potvrdil platnost stanoviska z roku 2016, které uvádí, že zákaz provedení interrupce se nevztahuje na cizinky, které mají povolení pobývat na území České republiky. V rámci Evropské unie je navíc umožněn svobodný pohyb a pobyt na území členských států, tezi tedy podporují i evropské předpisy.

Polky musí přivést na svět i poškozené plody

Polský ústavní soud před časem téměř bez výjimky zakázal tamním ženám interrupce. Polky, u nichž se v těhotenství ukáže, že plod má vývojovou vadu a hrozí, že pokud se jim vůbec podaří dítě donosit, tak nemá téměř naději na dlouhé přežití, tak nově musí ze zákona dítě přivést na svět. Soud umělé ukončení těhotenství i z těchto důvodů totiž vidí jako porušení Ústavy. Přitom 97 procent legálních potratů v Polsku bylo provedeno kvůli vadě plodu.

Polky tak od konce ledna mohou legálně jít na potrat pouze v případě početí při znásilnění. Kvůli kontroverzní změně se v Polsku dlouhou dobu protestovalo.

V Polsku pokračují třetím dnem protesty proti omezení potratů

Evropa

Řada polských žen proto začala hledat možnosti v okolních zemích, často také v Česku, které je blízko a zákroky jsou zde levnější než například v Německu. Nynějším krokem ministerstva se tak ženám, které ve své zemi nemohou z nějakých důvodů na potrat, opět otevírá možnost vycestovat kvůli tomu například do Česka. Zdravotníkům se pak může ulevit, že mohou konat svou práci bez hrozby vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám