Hlavní obsah

V Polsku pokračují třetím dnem protesty proti omezení potratů

Novinky, Alex Švamberk
Varšava

V pátek pokračovaly v Polsku už třetím dnem protesty proti zákonu omezujícímu potraty. Po celé zemi se jich navzdory omezením kvůli pandemii koronaviru účastnily tisíce lidí, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Polsku pokračují protesty proti oemzení potratůVideo: Reuters

 
Článek

Stovky protestujících se sešly v centru Varšavy, kde skandovaly: „Svobodu, rovnost, právo na potrat.“ Někteří účastníci nesli transparenty se slovy „Stávka žen“, „Bojím se tu žít“ a „Zákaz potratů diskriminuje chudé“. Také zpívali písně Think od Artehy Franklin a We Will Rock You od skupiny Queen. Protest se konal poblíž sídla vládnoucí strany Právo a spravedlnost.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Polská demonstrantka odmítající zpřísněný protipotratový zákon

V říjnu rozhodl Ústavní soud o zpřísnění protipotratového zákona. Nyní je povolen pouze v případě ohrožení života nebo zdraví matky a u těhotenství po znásilnění nebo incestu. Nesmí se nově provádět u plodů, které jsou poškozené.

Polský soud zakázal potraty, i když je plod poškozený. Lidé vyšli do ulic

Evropa

Zákon platí od středy, kdy vyšel ve sbírce.

Už v říjnu ale propukly protesty, které přerostly v demonstrace proti konzervativní vládě strany Právo a spravedlnost (PiS) a proti mocnému kléru, který omezení potratů podporuje.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Demonstrace ve Varšavě

PiS odmítá kritiku opozice a tvrdí, že soud rozhodl nezávisle, i když PiS prosadilo reformu soudního systému a odvolalo některé soudce, kvůli čemuž je Polsko kritizováno ze strany EU.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Páteční demonstrace kvůli omezení potratů u sídla polské vládní strany Právo a spravedlnost

Reklama

Výběr článků

Načítám