Hlavní obsah

Ministerstva budou mít odborné náměstky, shodli se koaliční poslanci

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Strany koalice se na středečním jednání shodly, že jejich poslanci pošlou návrh zákona o státní službě do druhého čtení. Dohodly se také, že ministerstva budou mít odborné i politické náměstky. Informovali o tom první místopředsedkyně ANO Věra Jourová a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Foto: Petr Horník, Právo

1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová se svým stranickým kolegou Jaroslavem Faltýnkem

Článek

„Probírali jsme některé zatím nedojasněné otázky služebního zákona do poměrně velkých podrobností. V podstatě jsme se shodli na všech, bylo to hodně technické a detailní,“ konstatovala po jednání Jourová.

„Shodli jsme se na tom, že všichni koaliční poslanci podpoří projednávání v prvním čtení,“ doplnil Sklenák.

Koaliční zástupci také souhlasí s prodlouženou lhůtou pro projednávání zákona mezi prvním a druhým čtením. „Chtěli bychom dát zákonu během schvalování ve Sněmovně delší lhůtu, to znamená mezi prvním a druhým čtením by mělo být 90 dnů,“ upřesnila první místopředsedkyně hnutí ANO.

Náměstci vybíráni křížem

Zástupci koalice projednávali ve středu také otázku jmenování náměstků na resorty. Ve hře byly dvě varianty: podle jedné by náměstci byli nominováni tzv. na kříž, tedy že například v resortu, který by vedlo ANO, by byli náměstci z ČSSD a KDU-ČSL. Hnutí ANO naopak prosazovalo variantu, kdy by daná strana řídila celý resort.

Podle Jourové byl ale návrh ANO zamítnut. „Pochopila jsem to tak, že budeme akceptovat náměstky nominované z dalších stran,“ poznamenala.

Dodala však, že se strany dohodly na pozici odborného náměstka. Podle Jourové by měl tento člověk odpovídat přímo ministrovi za řízení odborné části práce ministerstva. V komisi pro výběr takového odborníka mají vždy sedět státní tajemník, zástupce generálního ředitelství, ministr a jím pověřený další zástupce.

Diskutovalo se také o tom, jakým způsobem bude jmenován šéf generální státní správy, tzv. superúředník. Podle Sklenáka se strany dohodly na variantě, kdy nebude pro jeho jmenování nutná kontrasignace. Nominuje jej vláda a jmenuje premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám