Hlavní obsah

Minářovo neúspěšné hnutí mělo příjmy 7,3 milionu

Právo, zr

Bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii a zakladatel hnutí Lidé Pro Mikuláš Minář na popud Práva v pátek zveřejnil zprávu o příjmech a výdajích svého neúspěšného projektu. Celkem pro něj od sponzorů a drobných dárců vybral 7,3 milionu korun, zbylo mu z nich přes 20 tisíc korun. Ty rozdělí rovným dílem mezi Nadaci VIA a Charitu ČR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mikuláš Minář

Článek

Hnutí Lidé Pro Minář připravoval od 23. října loňského roku až do letošního 24. března, kdy jeho založení vzdal. Nepodařilo se mu totiž nasbírat vytyčených pět set tisíc podpisů na podporu hnutí, ani se k číslu neblížil, skončil u 39 tisíc.

Za „provozní zabezpečení kampaně: pronájem a provoz kanceláří, internet, telefony, cestovné, poštovné, úklid, energie a odpady“ stihl jeho spolek, který hnutí z peněz dárců financoval, utratit 1 115 694 korun. Přes 576 tisíc korun stála propagace na Facebooku.

Ondráčka chce po Minářovi vyúčtování

Domácí

Dalších 262 tisíc korun odešlo na „community management a tvorbu komunitního programu, péči o dobrovolnickou síť“. Ze zprávy však není zřejmé, co konkrétního si pod tím představit. Minář k tomu na otázku Práva napsal, že šlo o práci s dobrovolnickou komunitou. „Zkrátka – dobrovolníci se stali naší součástí, měli pro nás obrovský přínos a my jsme zase investovali do toho, aby přibývali další a celá komunita rostla a byla akceschopná.“

Dalších 235 tisíc korun stála „přímá práce s dobrovolníky a jejich koordinace, podpora sběru podpisů v ulicích“. Samotní dobrovolníci však, jak Minář ve zprávě zároveň píše, pracovali zadarmo: „Díky tisícům hodin jejich dobrovolné odborné práce jsme na jednotlivých nákladových položkách ušetřili dohromady cca 2,5 milionu korun!“

Jak rostou trpaslíci. Šlachta stíhá Mináře

Domácí

Dalších 376 tisíc korun stálo „projektové řízení a management organizace“, 212 tisíc korun stál „manažer kampaně: koordinace jednotlivých týmů a výstupů“.

Náklady na hardware a software stály podle zprávy 374 tisíc korun, téměř 190 tisíc korun stálo „vytvoření vizuální identity + brandu + doživotní licence“ a přes 164 tisíc zase „náklady na e-mailing včetně vývoje newsletter šablony“.

Čistá mzda Mináře tvořila prý dohromady za celé období 137 828 korun, dalších 158 tisíc korun stál PR manažer. Sto tisíc odešlo na sociologický průzkum, necelých padesát tisíc na marketingový. Dalších 239 tisíc korun stály stánky, propisky, letáky atd.

Video za 278 tisíc korun

Jednu z největších položek na výdajové stránce tvořil také asi šestiminutový videospot Jsme Pro, kterým se snažilo vznikající hnutí získat voliče a podporovatele. Vyšel na 278 tisíc korun. „14 natáčecích dnů (režisér, kameraman, produkční, zvukař), 4500 najetých kilometrů, 103 natočených lidí, 15 dnů intenzivní postprodukce, profesionální zvuk a střih a hudba komponovaná na zakázku. Kdyby na přípravě videa neodvedli odborní dobrovolníci stovky hodin práce, vyšlo by nás na 2 - 3x tolik,“ uvedl k tomu Minář.

Další desetitisíce korun utratilo hnutí za právní a účetní služby, logistické práce, produkční, fotografa atd.

Celkové příjmy činily 7 315 441 korun. Dohromady Minář na transparentní účet svého spolku Pro ČR, z.s., kterým financoval vznikající hnutí Lidé Pro, nasbíral 5,85 milionu korun. „Před začátkem kampaně nás podpořil částkou 1,22 milionu korun pan Václav Muchna, který vybudoval mezinárodní IT firmu, jež má z 98 % obrat mimo ČR a není tedy závislá na zdejším politickém dění. Pan Muchna si přál být jako dárce zveřejněn až po oficiálním startu kampaně, což jsme hned dva dny po startu učinili v rozhovoru pro Respekt,“ dodává k tomu nyní Minář.

Po ukončení činnosti prodal majetek hnutí ve výši 217 900 korun.

Dary, které na účet spolek získal po 1. dubnu, vrátil. Zprávu ukázal i největším sponzorům. „Měli jsme možnost se detailně seznámit s účetnictvím Lidé Pro a nákladové položky považujeme za přiměřené ambicím spolku. Ke způsobu využití našeho daru nemáme výhrady,“ uvedl Dušan Šenkypl ze Spolku pro obnovu liberální demokracie, který daroval tři miliony korun.

Minářovo hnutí končí. Nemá podporu

Domácí

Nesrovnalosti nenašel ani Muchna. „Náklady kampaně jsou transparentní a přijdou mi odpovídající ambicím a časovému rámci, které projekt měl. Svého daru nelituji. Moje motivace byla a je podpořit vstup nových lidí do politiky, protože v tom spatřuji jediné východisko ze stávající situace. Politika je opředena špatnou pověstí. Dobří lidé se bojí do politiky jít a dobří businessmani se bojí politiku financovat. To je špatně,“ uvedl.

Účet, na který sponzoři i 1458 drobných dárců peníze poslalo nepatřil hnutí Lidé Pro, které nikdy nemělo ustavující sjezd a zvolené vedení, ale spolku Pro ČR, z. s., jemuž Minář předsedá a má podle stanov právo nakládat s veškerým jeho majetkem.

Jak Právo informovalo zkraje dubna, peníze z něj byly čerpány často i po milionových částkách s popisky „provoz, mzdy, příprava a vedení kampaně“. Na Mináře se kvůli tomu snesla kritika za netransparentní vedení účtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám