Hlavní obsah

Mimořádné nasazení policistů v Praze nepolevuje

– PRAHA
Právo, Novinky, apb, ads

Během pondělí a úterý nezaznamenala policie v Praze žádnou mimořádnou událost. Bezpečnostní opatření proti možnému teroristickému útoku v Česku trvají, někde dokonce i posilují.

Článek

"Nechystají se změny v ochraně židovských objektů v Praze. Kladné je, že ustaly anonymní telefonáty o uložených bombách, takže se policie může plně soustředit na ochranu," řekla Právu mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Mimo hlavní město nebyly do služby nasazeny vyšší počty policistů. "Policejní ředitelství a policisté byli vyzváni k větší ostražitosti ve službě. Aby si více všímali podezřelých jevů a věnovali zvýšenou pozornost některým objektům a ohlášeným podezřením od občanů," uvedla Kopecká. Dodala, že běžný režim je i v případě ochrany jaderných elektráren, chemiček a dalších objektů.

Detaily zůstávají utajeny

Policie a zpravodajské služby tají, jestli už mají o teroristech a jejich cílech přesnější informace, nebo stále stojí proti fiktivnímu nepříteli. "Na tyto otázky nelze odpovídat," řekla Kopecká. [celá zpráva] Za nepotvrzené spekulace označila i zprávy médií, podle nichž by mělo v souvislosti s možnými pachateli existovat propojení mezi v Norsku zatčenými teroristy a bossem kosovskoalbánského drogového gangu Princem Dobroši dříve pobývajícím i v Česku, který po loňském propuštění z norského vězení má žít v kosovské Prištině.

K těmto informacím se odmítl vyjádřit i mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert. "Nebudeme se k tomu vyjadřovat. Nyní potřebujeme čas na práci," řekl Právu.

Možným cílem Svobodná Evropa

Na rozdíl od krajů zvýšená bezpečnostní opatření a nasazení stovek policistů do ulic v Praze jen tak neskončí. V hlavním městě naopak dochází k postupnému zvyšování úrovně přijatých bezpečnostních opatření. Nepřímo to v úterý potvrdila odpolední návštěva ministra vnitra Ivana Langra a policejního prezidenta Vladislava Husáka policejní služebny v Krakovské ulici v samém centru Prahy. Do působnosti tohoto oddělení spadá kromě jiného i budova Rádia Svobodné Evropy (RFE).

"Jedná se o klasický strategický cíl teroristů," potvrdil Právu bezpečnostní expert. "Jde o objekt v samém centru hlavního města členského státu NATO a Evropské unie, navíc spadající přímo pod Senát USA, takže se dá předpokládat, že ztráty ať již materiální nebo lidské by byly značné. O psychologickém dopadu nemluvě," dodal.

Kriminalisté v akci

Tisková mluvčí RFE Anna Rausová potvrdila, že si hrozbu uvědomují. "Neustále probíhají vysoce přísná bezpečnostní opatření," řekla Právu. "Ano, to je pravda," potvrdil Právu bývalý člen bezpečnostní služby vzniklé speciálně pro střežení RFE. "Naše agentura pracuje v podstatě v neustálé pohotovosti. Naši členové, speciálně vycvičení americkými instruktory, monitorují v civilu široké okolí RFE a Václavského náměstí. Jejich úkolem je vytipovat a následně monitorovat výskyt všech podezřelých osob, které by mohly přicházet v úvahu jako bezpečnostní riziko pro RFE," upřesnil.

Zvyšování bezpečnostních opatření v centru města naznačuje také rostoucí aktivita neuniformovaných policejních složek. Na Václavském náměstí například neustále operuje několik týmů pražských kriminalistů, specialistů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a jejich kolegů z pražského odboru odhalování závažné obecné kriminality (OZOK).

Opatření posílena i v ostatních krajích

Severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová uvedla, že v souvislosti s hrozbou teroristického útoku byla rozšířena bezpečnostní opatření i na jednotlivé kraje. "V severních Čechách pokračuje Policie ČR v již započatém bezpečnostním opatření z minulých dnů. Stále ještě nebylo nutné přistoupit k pevnému střežení zájmových objektů a míst, jako jsou některé továrny, zdroje pitné vody nebo například důležité dopravní uzly," řekla Hrubešová. S posilováním hlídek na hranicích zatím nepočítá Služba cizinecké a pohraniční policie.

"Zatím nám žádné posily nepřijely a ani je neočekáváme. Všechno zatím zajišťujeme vlastními silami," řekl Právu policista cizinecké a pohraniční policie v Habarticích na Frýdlantsku. "Volali nám i kvůli protiteroristickým opatřením, ale jenom ať jsme neustále ve spojení, kdyby se něco stalo. Že bychom nyní hlídali hranici se samopaly, tak to určitě ne," uvedl příslušník cizinecké a pohraniční policie z Karvinska.

Kontroly motoristů

Mluvčí brněnského ředitelství cizinecké policie Roman Pittner potvrdil, že si v těchto dnech musejí motoristé zvyknout na důkladnější kontroly. "Zaměřujeme se více na zavazadlový prostor, ve kterém mohou podezřelé osoby převážet výbušniny nebo jiné zbraně," doplnil mluvčí.

Podle mluvčí policie v Jihočeském kraji Anny Stloukalové jsou zostřené i pobytové kontroly v České republice.

Anketa

Bojíte se teroristického útoku v Praze?
Ano
24,8 %
Ne
75,2 %
Celkem hlasovalo 9985 čtenářů.

Reklama

Související články

Vláda: Praze hrozí teroristický útok

Vláda na mimořádném nočním zasedání rozhodla o posílení bezpečnostních opatření na území hlavního města. Důvodem jsou informace zpravodajských služeb a policie...

Topolánek a Paroubek ve sporu kvůli terorismu

Premiér Mirek Topolánek a bývalý premiér Jiří Paroubek si vyměňují kritické poznámky i kvůli teroristické hrozbě v Praze. Podle Paroubka měly být informace...

Výběr článků

Načítám