Hlavní obsah

Milovníci burčáku se dočkají. Hrozny jsou už ve sklepech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Příroda je kouzelník. Sluníčko se opřelo do jihomoravských vinic a dalo dozrát hroznům do takové míry, že se vinaři pustili do sběru prvních hroznů na burčák. V úterý ráno vyrazili do vinice u Dolních Dunajovic na Břeclavsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tady ve viniční trati Kraví hora v Dolních Dunajovicích máme speciální odrůdu, ideální pro burčáky. Jmenuje se Augustovskij a vyznačuje se tím, že dozrává dříve, než jinak na rané burčáky hojně používané odrůdy Irsai Oliver a Muškát moravský,“ uvedl David Šťastný ze společnosti Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.

Vinici vysadili mezi stávající odrůdy na návrší u horní novomlýnské nádrže proto, aby měli rané hrozny vhodné na burčák.

Košt bude o víkendu

„Původní předpoklady říkaly, že sklizeň začne později, příroda je ale mocná čarodějka a nachystala nám překvapení. V posledních čtrnácti dnech vše překotně dozrávalo. Proto jsme se mohli pustit do sběru a o víkendu nabídneme u nás, ve Vinařské pohotovosti ve Valticích, návštěvníkům první letošní burčák,“ řekl Šťastný.

Ve vinici u Dolních Dunajovic roste réva tři roky. „Vloni ještě nebyla sklizeň plnohodnotná, letos už budeme mít krásný burčák, odhadem předpokládám kolem 1500 litrů,“ řekl Šťastný, podle kterého je tento mok typický pro naši zemi a kulturu stejně jako vepřo-knedlo-zelo či tradiční kapr.

Burčák je tu. Vypukla sezona šuškavého vína

Ekonomika

Hrozny z vinice zamířily do lisu, protože je nejvhodnější je urychleně vylisovat, aby příliš nezteplaly.

Mošt následně čekalo ochlazení na ideální teplotu pro kvašení a pak už stačí jen čekat na ideální okamžik procesu přeměny v burčák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám