Hlavní obsah

Miloše Zemana operovali, měl ledvinovou koliku

Novinky, jov, alt
PRAHA
Aktualizováno

Lékaři ve znojemské nemocnici operovali expremiéra Miloše Zemana. Podle jeho bývalého poradce Miroslava Šloufa ho postihla silná ledvinová kolika.

Článek

Třiašedesátiletý Zeman trpí ledvinovými kameny. "Choval se velmi statečně," popsal Šlouf. Podle informací Novinek se lékaři nejprve snažili zablokovaný kámen uvolnit pomocí kapaček, potom ale přistoupili k operaci. Jeho stav je nyní stabilizovaný, v nemocnici ale jeden nebo dva dny zůstane.

Zeman byl ve Znojmě podpořit tamního kandidáta za Stranu důstojného života do Senátu Jiřího Peřinku. V pátek večer debatovali v Althanském paláci ve Znojmě. „Večer jsme spolu povídali, bolelo ho to, tak ho odvezli do nemocnice, tam mu dali injekci a přijel zpátky, přes noc se to ale nezlepšilo, tak musel znovu do nemocnice,“ uvedl Peřinka.

Popřáli mu Klaus i Paroubek

Přijetí bývalého premiéra v nemocnici potvrdil i její ředitel Miroslav Kavka. „Pan Zeman byl hospitalizovaný včera pozdě večer. V noci na dnešek prodělal drobný urologický výkon. Jeho stav je v současnosti stabilizovaný, přesto si vyžádá krátkodobou hospitalizaci,“ upřesnil v sobotu odpoledne novinářům mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

„Pan Zeman v tuto chvíli odpočívá a dohodli jsme se, že nebude nikým rušen,“ řekla Právu sestra lůžkové části urologie ve znojemské nemocnici.

Zemanovi popřál prezident Václav Klaus. "Vážený pane premiére, milý Miloši, dovol, abych ti popřál brzké uzdravení a rychlý návrat z nemocnice domů. Nemám žádnou radost z toho, že podobně jako já i ty jsi se letos musel podrobit chirurgickému zákroku, avšak věřím, že ti brzy bude dobře a že se zase někdy uvidíme," uvedl Klaus, který v létě podstoupil operaci kyčelního kloubu. Brzké uzdravení popřál expremiérovi i šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Problémy má už poněkolikáté

Zeman trpěl podobnými problémy už před sedmi lety ve funkci premiéra. V září 2001 byl s kolikou převezen do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Vyšetření v nemocnici odhalilo u pacienta kámen velikosti fazole a lékaři mu nasadili antibiotika, která působí na rozpouštění těchto ledvinových kamenů,“ informoval tehdy Právo mluvčí vlády Libor Rouček, který je dnes europoslancem ČSSD.

Podobné problémy měl Zeman i rok předtím na návštěvě Ostravy. Za příčinu potíží s kolikami tehdy lékaři označili nedostatečný a nepravidelný pitný režim.

Koliku nejčastěji způsobí vzpříčený kamínek, který brání odtoku moči. Jde o velmi bolestivé komplikace. Lékaři mohou kamínek uvolnit vodou, rozbít ultrazvukem nebo vyoperovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám