Hlavní obsah

Miloš Zeman nepřijede na jednání špiček ČSSD, puč nechystá

Právo, ČTK, alm, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení ČSSD v pátek ráno odeslalo bývalému premiérovi Miloši Zemanovi dopis, ve kterém ho žádá, aby se příští sobotu dostavil na jednání Ústředního výboru strany a diskutoval tam o svých názorech na povolební uspořádání. Oznámil to šéf poradců předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Jaroslav Tvrdík. Zeman ale pozvání odmítl.

Článek

"Právě proto, že nepřipravuji žádný puč a že se nehodlám vrátit do politiky, nevidím důvod, proč bych se účastnil zasedání Ústředního výboru," řekl ČTK Zeman. Ze stejného důvodu se prý nezůčastní ani stranického sjezdu, který se uskuteční příští rok.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka novinářům řekl, že strana si chtěla vyslechnout Zemanovy názory "naživo" přímo, a ne je mít zprostředkované přes média. Dodal, že Zeman může přijet na zasedání ústředního výkonného výboru kdykoliv i bez pozvánky. Pozvání pro Zemana sepsal hlavní manažer jménem politického grémia v noci na pátek a  ráno odeslal na Vysočinu, kde expremiér tráví důchod.    "Předseda ČSSD po konzultacích s kolegy z grémia takové pozvání Milošovi Zemanovi už v nočních hodinách učinil a odeslal," uvedl Tvrdík.

Grémium chce od Zemana znát názory na nynější postup strany a řešení povolební situace. Zeman dlouhodobě kritizuje počínání stranického vedení a tvrdí, že případný vstup do vlády občanských demokratů a lidovců by byl pro sociální demokraty nedůstojný.

Spekulace o puči

Ve čtvrtek získalo Právo informaci, že Paroubek od svých slovenských partnerů dostal přímé potvrzení o puči připravovaném proti němu Zemanem a jeho lidmi.

Informaci o puči uvedl zdroj z blízkosti vedení ČSSD, který si nepřál být jmenován kvůli složitosti vnitrostranických vztahů.

Rozložení poslaneckého klubu ČSSD, z něhož odešel Zemanův stoupenec Miloš Melčák, má být součástí tohoto plánu.

Zeman by měl nahradit Paroubka

"Scénář, podle něhož bude Paroubek oslaben a dojde k návratu Miloše Zemana, je plánován delší dobu a je znám nejen v České republice, ale i v politických strukturách na Slovensku, které jsou v kontaktu s lidmi Miloše Zemana," uvedl zdroj. Podle něj se zemanovci před Slováky nedávno chlubili plánem.

Podle něj z informací, které jsou k dispozici o činnosti této skupiny, vyplývá, že se Zemanovým návratem počítají, pokud se podaří přivodit Paroubkův pád. Hovoří se buď jen o návratu Zemana do čela ČSSD, nebo do funkce premiéra.

Na dotaz o motivech tohoto počínání soc. dem. zdroj, který se Zemanem přišel v minulosti mnohokrát do formálního i neformálního styku, řekl: "Miloš Zeman je zvláštní člověk a i lidé, kteří ho znají dlouhá léta, řadě motivů nerozumí. Dokážou se ale shodnout na dvou společných jmenovatelích: na absolutní sebestřednosti a na absolutní mstě."

Bývalý premiér pokus o převrat popírá

Zeman však svou zákulisní roli v kauze Melčák v rozhovoru pro Právo popřel.

Podle Sobotky Zeman nechystá puč, ale ODS se snaží přetáhnout poslance ČSSD na svou stranu. "Nemyslím, že to organizuje Miloš Zeman... Myslím, že to souvisí s permanentní snahou některých lidí z prostředí ODS přetahovat nekorektním způsobem poslance ČSSD tak, aby někdo umožnil vládu ODS," uvedl Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám