Hlavní obsah

Miloš není pravicový člověk, podpořil Remek Zemana

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První československý kosmonaut a europoslanec zvolený za KSČM Vladimír Remek v pátek veřejně podpořil prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Podle Remka má Zeman obrovskou politickou a životní zkušenost. Slova podpory zazněla před sobotním klíčovým zasedáním komunistů, kdy budou rozhodovat, zda doporučí voličům Zemana, nebo hradního uchazeče ČSSD Jiřího Dienstbiera.

Kosmonaut Vladimír Remek vyjádřil podporu Miloši ZemanoviVideo: Novinky

 
Článek

„Z těch lidí, kteří se přihlásili ke kandidatuře, znám Miloše Zemana nejdéle, znám ho osobně,“ řekl Remek na tiskové konferenci, na které vystoupil po Zemanově boku v jeho kanceláři. Europoslanec doplnil, že se na Zemana dívá se sympatiemi a fandí mu. „Má obrovskou politickou a životní zkušenost, to je důležité,“ řekl Remek.

Odkázal na to, že po roce 1968 zažil Zeman tvrdý pád, takže je podle něj poučen pro život. Europoslanec zvolený za KSČM zároveň odmítl obvinění Dienstbierových podporovatelů, že Zeman není levicový kandidát. „Miloš určitě není pravicový člověk,“ prohlásil.

Zeman uvedl, že všichni, kdo ho podporují, tak činí z vlastní vůle a nikoliv proto, že by je někdo nutil.

KSČM možná nerozhodne

Remek nechtěl předjímat výsledek sobotního jednání ústředního výboru komunistů, kdy se bude rozhodovat mezi Zemanem a Dienstbierem.

Europoslanec připustil, stejně jako lídr KSČM Vojtěch Filip, že nakonec nemusí verdikt padnout. „Vůbec nejsem přesvědčen, že bude jednoznačně ustanoven závěr,“ řekl. „Považoval bych za zbytečné, aby se nutili do jednoznačného závěru,“ dodal.

Podle Remka je v případě přímé volby rozhodnutí jakéhokoliv stranického orgánu pouze doporučením. I kdyby se KSČM v sobotu rozhodla pro jednoho z kandidátů, europoslanec se domnívá, že nebude panovat jednota jako v případě ČSSD. Ta oficiálně podporuje Dienstbiera, ale část členů, například místopředsedkyně strany Marie Benešová, bude volit Zemana.

Reklama

Výběr článků

Načítám