Hlavní obsah

Ať se Babiš vzdá Agrofertu, nebo ať odstoupí, žádá Milion chvilek pro demokracii

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spolek Milion chvilek pro demokracii chce dát na sobotní demonstraci ultimátum premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Podle demonstrantů by měl Babiš vyřešit svůj střet zájmů, nebo odstoupit. Předseda spolku Mikuláš Minář to oznámil na pondělní tiskové konferenci. Demonstrace se bude konat 16. listopadu na pražské Letné.

Záznam: TK Milionu chvilek pro demokracii před nadcházející demonstrací na LetnéVideo: ČTK

 
Článek

Šéf spolku Minář v pondělí prohlásil, že lidé nemají mnoho důvodů k optimismu. „30 let po sametové revoluci naše demokracie nevzkvétá,” odkázal Minář na novoroční projev prezidenta Václava Havla z ledna 1990.

Minář připomněl, že prezident nerespektuje Ústavu a slibuje premiérovi milost, když to bude potřeba. „Zneužívání moci zvolenými politiky volá do nebe,” prohlásil Minář.

Nejvážnějším důvodem k demonstracím je podle Milionu chvilek pro demokracii pokračující obrovský střet zájmů premiéra Babiše. Podle Mináře Babiš zneužívá mediální a politickou moc, aby profitovaly jeho firmy.

Ultimátum pro premiéra

„Z těchto důvodů dáme Andreji Babišovi na Letenské pláni ultimátum: buď k určitému datu vyřeší svůj střet zájmů, zbaví se Agrofertu včetně médií a odvolá Marii Benešovou z funkce ministryně spravedlnosti, anebo ať odstoupí z premiérské funkce,” vyzval premiéra Minář.

Pokud tak Babiš neučiní, vypukne prý další vlna silnějších a kreativnějších protestních akcí po celé republice. „Respektujeme výsledky voleb, ale nebudeme tolerovat porušování pravidel. Nepolevíme, dokud neodstoupí,” dodal.

Babiš převedl holding Agrofert, pod který spadá i vydavatelství Mafra, do svěřenského fondu. Stále ale zůstává beneficientem. Benešová podle Milionu chvilek ohrožuje nezávislost justice.

Demonstrace chystaná na 16. listopad má navázat na letní protest, při kterém se na Letné sešlo přes 200 tisíc lidí. Jednalo se o nejmasovější demonstraci po roce 1989.

Podle organizátorů se mají demonstrace 16. listopadu konat v dalších 136 městech.

Milion chvilek doufá v šesticifernou účast na Letné, sen o milionu signatářů se ale rozplývá

Domácí

Iniciativa hodlá rovněž apelovat na nynější opozici, která kvůli vlastní roztříštěnosti v posledních volbách paradoxně pomohla hnutí ANO.

„Rozpínavosti oligarchů a populistů je třeba stanovit hranice. Dobré tendence ve stranách demokratické opozice je třeba podpořit. A konečně je třeba pozitivně formulovat, oč usilujeme,” avizoval spolek.

Anketa

Bylo by podle vás lepší, kdyby se Andrej Babiš kvůli působení v politice zcela zbavil Agrofertu?
Ano, je to důležité
33,5 %
Ano, ale není to zásadní
2,8 %
Ne
63,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6658 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám