Hlavní obsah

Milion chvilek doufá v šesticifernou účast na Letné, sen o milionu signatářů se ale rozplývá

Právo, Karolína Brodníčková

Zastavení trestního stíhání Andreje Babiše (ANO) demonstranty z účasti na protestu na Letné 16. listopadu neodradí, věří Mikuláš Minář z Milionu chvilek pro demokracii. Doufá, že se na pláni v Praze sejde minimálně sto tisíc lidí. Podpora spolku na internetu od léta spíš stagnuje. Zakladatelé chtěli nasbírat milion podpisů už v roce 2018, dosud jejich požadavky podpořilo svými podpisy 432 tisíc lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na Letenskou pláň v létě dorazilo podle organizátorů přes 250 tisíc lidí

Článek

Milionu chvilek se přitom v létě podařilo svolat na demonstraci proti Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (nestr. za ANO) na Letnou asi 283 tisíc lidí, nejvíce od sametové revoluce v roce 1989.

„Čeho jsme byli svědky od Letné? Prezidentova pohrdání Ústavou. Premiérovy slabosti. Překvapivého zastavení kauzy Čapí hnízdo. Pochybnosti vzbuzujícího odůvodnění. Neschválení ústavní žaloby na prezidenta. A konečně prezidentova příslibu, že v případě potřeby udělí Andreji Babišovi abolici,“ napsali organizátoři.

V náš prospěch hraje třicáté výročí sametové revoluce
Mikuláš Minář

„Čas vyjít ven a postavit se za demokracii znovu nastal! Důvodů zaplnit největší veřejné prostranství v zemi máme dnes ještě více než v létě,“ dodali.

Demonstrace za dva miliony

Minář se nedomnívá, že by rozhodnutí státního zástupce Pavla Šarocha zastavit trestní stíhání Babiše a dalších obviněných v kauze Čapí hnízdo demonstranty od účasti na Letné odradil.

„Státní zástupce potvrdil, že pak Babiš jednal účelově a pohyboval se na hraně zákona. Zároveň je zvláštní, že se případ přesto nedostal před soud. To je o důvod k nespokojenosti víc,“ sdělil Právu.

Účast však Minář nechce odhadovat. „Pokud překoná hranici šesti cifer, bylo by to skvělé,“ poznamenal pro Právo.

Demonstrace na LetnéVideo: Novinky

„Nyní nenavazujeme na sérii předchozích demonstrací, tak jako v létě, to si myslím, že je důležitější vliv. V náš prospěch ale zase hraje třicáté výročí sametové revoluce. Tak uvidíme. Odhadnout se to nedá,“ dodal.

Na akci dají dva miliony

Spolek hodlá za demonstraci v Praze utratit okolo dvou milionů. Nyní má na transparentním účtu, na který mu přichází spíš drobné částky od stovek dárců, přes čtyři miliony. Za poslední měsíc spolek utratil 1,5 milionu, z toho 950 tisíc jako zálohu na technické vybavení demonstrace 16. listopadu a 300 tisíc za propagaci.

Rozhodnutí o zastavení stíhání Babiše nabylo právní moci

Domácí

Do Prahy se vypraví s demonstranty několik autobusů z různých koutů republiky. Už dnes si na ně mohou zájemci kupovat jízdenky. Další demonstrace v regionech se uskuteční na výročí sametové revoluce 17. listopadu v regionech.

Milion chvilek na svém webu ve středu odpoledne na svých stránkách uváděl, že za odchod Babiše z postu premiéra se dosud podepsalo 431 927 lidí. Od konce července se tak podařilo oslovit zhruba 3,5 tisíce signatářů. Přesto je to stále málo na to, aby se petice přiblížila ke kýženému milionu podpisů, kterého chtěla dosáhnout už loni.

„To jsou přirozené křivky růstu. Ten není lineární, ale nárazový. Roste vždy, když vypukne nějaká nová velká kauza a demonstrace, v mezidobí stagnuje,“ podotkl Minář.

Zeman se oslav výročí listopadu nezúčastní

Domácí

Nejvíce signatářů, přes 111 tisíc pochází z Prahy. Tisíce lidí však spolek oslovil téměř ve všech krajských městech.

Nejpočetněji z hlediska povolání jsou mezi signatáři zastoupeni studenti (přes 72 tisíc), OSVČ (26,6 tisíce) a důchodci (téměř 19 tisíc).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám