Hlavní obsah

Mezi Stropnickým a generálem Pavlem to vře kvůli šéfovi vojenské policie

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si proti sobě postavil vedení armády. Důvodem je jeho návrh, aby v čele vojenské policie nahradil brigádního generála Milana Schulce právník Pavel Kříž.

Foto: Milan Malíček , Právo

Ministr Martin Stropnický naštval generála Petra Pavla kvůli novému šéfovi armádní policie.

Článek

Podle informací Práva je podplukovník Kříž trnem v oku vojákům jak na generálním štábu, tak i u vojenské policie, protože nikdy nevelel žádnému útvaru a nemá vojenské zkušenosti. Náčelník generálního štábu Petr Pavel se obává, že jmenování Kříže zapůsobí špatně na vojáky, protože budou mít pocit, že je může v kariérním postupu přeskočit kdokoli, kdo má kontakty na vyšších místech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pokud by ministr obrany bral tuto volbu vážně, pak by sám popřel jakékoliv zásady kariérního růstu a dal by všem lidem v uniformě najevo, že pravidla jsou tu jen pro ty, kdo nemají možnost si je ohnout podle vlastní potřeby,“ sdělil v pondělí Právu Pavel.

Od letošního července by měl začít platit nový zákon o vojácích, který by měl jasně definovat kariérní řád vojáků.

Stropnický trvá na svém

Stropnický si na své nominaci stojí, jmenování je podle něj plně v jeho kompetenci, protože šéf vojenské policie je podřízen ministrovi. Jmenování je ze zákona podmíněno projednáním (nikoliv schválením) jména v branném výboru Sněmovny.

Podle Stropnického je Kříž výborný právník a vojenskou policii dobře zná. Argument, že Kříž nikomu nikdy nevelel, nebere.

„V 37 letech jsou lidé dávno ministry nebo řediteli firem. Znám lidi, kterým 50 let nestačilo, aby mohli někoho vést,“ řekl v pondělí Právu Stropnický. Dodal: „Možná někomu vadí, že by mohla vojenská policie pracovat účinněji.“

Stropnický: Pavel ztratil loajalitu

Kříž Právu vzkázal, že do jmenování nebude nic komentovat.

Je to během krátké doby podruhé, co Pavel Stropnického veřejně kritizuje. Poprvé, když vyjádřil nahlas nesouhlas s masivním nasazením vojáků v muničním skladu ve Vrběticích. Stropnický se na něj zlobí, že jeho kroky veřejně komentuje.

„To, že se musím ohrazovat opakovaně vůči vyjádřením náčelníka generálního štábu, to jsou známky ztráty elementární loajality,“ poznamenal Stropnický. Pavel by měl do června opustit místo náčelníka české armády, protože obsadí druhý nejvyšší post v NATO − předsedy vojenského výboru.

Kříže jako adepta na šéfa vojenské policie chce Stropnický ve středu představit brannému výboru Sněmovny. Podle člena výboru Antonína Sedi (ČSSD) je skandální, že se na nominaci nového náčelníka, který má pod sebou 1100 vojenských policistů, nedokážou ministr obrany a náčelník generálního štábu shodnout. „To nikdy nebývalo, aby na tak důležité nominaci nebyla mezi ministrem a náčelníkem shoda,“ řekl Právu Seďa.

Křížova povýšení budí rozruch

Podle informací Práva se vojákům Stropnického rozhodnutí nelíbí hlavně proto, že Kříž zatím velel jen několika podřízeným jako náčelník právní služby vojenské policie. Proti srsti je jim i raketový postup ve vojenských hodnostech. Stát se za devět let podplukovníkem není příliš standardní. Navíc funkce náčelníka vojenské policie předpokládá generálskou hodnost, lze tedy odhadnout, že Kříž bude během krátké doby dvakrát povýšen.

Kříž vystudoval práva v Plzni, postgraduální studium dokončil v německém Greifswaldu. Poté pracoval u německých soudů a v advokacii, k vojenské policii přišel před devíti lety. Nejdříve dva roky pracoval jako právník speciálního útvaru SOG, rok studoval americkou školu JAG ve Virginii a šest let pracuje jako vedoucí právník vojenské policie. Půl roku byl na misi v Afghánistánu.

Schulc by měl podle informací Práva v nejbližší době nastoupit na některé z českých ambasád jako vojenský přidělenec.

Pověst vojenských policistů dostala před čtyřmi roky ránu, když pod vedením brigádního generála Vladimíra Ložka komando vojenské policie vtrhlo do budovy České televize. Ložek byl pak odvolán a nahradil ho Schulc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám