Hlavní obsah

Generál Pavel provedl vánoční přepadovku vojáků u vrbětického muničáku

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční přepadovka. Tak by se dala nazvat neohlášená sváteční návštěva náčelníka generálního štábu Petra Pavla u vojáků střežících nebezpečný muniční areál ve Vrběticích na Zlínsku. Setkal se s nimi v jejich provizorním zázemí umístěném na okraji Haluzic. Ve stanech a v nepříliš vánočních podmínkách zde tráví závěr roku asi dvě stě vojáků, kteří hlídají nebezpečné pásmo v okolí muničního areálu, ve kterém za poslední dva měsíce vyletěly do povětří dva municí napěchované sklady.

Vojáky u vrbětického muničáku navštívil generál PavelVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Vojáky vyslala na Valašsko vláda, má jich zde působit až pět stovek. Jak dlouho zde ale zůstanou, neví nikdo z nich. Odpověď na to nezná ani náčelník generálního štábu.

„Optimistický odhad je do druhé poloviny ledna. Podle mého ale není tento prostor třeba střežit až tak masivně až do odvezení posledního kousku munice, protože nebezpečí zde hrozí pouze proto, že bych chtěl manipulovat s důkazy a zahladit je. Jakmile bude mít policie jasnou představu o tom, co v jednotlivých skladech je, tak tento důvod pomine a celý areál může přejít na standardní režim střežení,“ sdělil novinářům Pavel.

Mohlo se to řešit jinak, míní generál Pavel

Ve vrbětickém areálu je celkem asi padesát skladů, z toho munice by měla být ve 27 z nich. Vojáci mají podle Pavla ve Vrběticích podmínky srovnatelné s tím, jaké mají na zahraničních misích, ovšem s tím rozdílem, že zde nejsou ohrožováni nepřáteli.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Odpočívající vojáci

Náčelník generálního štábu není od začátku zastáncem této vrbětické mise, tvrdí, že současná podoba areálu není příliš účinná a že by se vojáci měli prioritně věnovat výcviku a přípravě na vojenské mise. „Mohlo se to řešit jinak,“ poznamenal Pavel.

Lidé z okolí si vojáky hýčkají

I když jsou vojáci ve Vrběticích odstřiženi od svých rodin, jejich blízcí je navštívili alespoň 23. prosince. Účastníci této málo obvyklé armádní mise navíc mají přístup k internetu a mohou s rodinami volně komunikovat. Většinu času však stráví odpočinkem mezi šestihodinovými směnami strávenými v terénu. „Na odpočinek máme dvanáct hodin,“ uvedl jeden z nich, rotný Leoš Posák.

O vojáky se v obci starají i místní obyvatelé. Před svátky jim donesli množství cukroví i domácího slaného pečiva, náčelník jim ale dárky nenadělil. Šlo mu spíš o morální podporu vojáků, kteří jinak mohli trávit svátky s rodinami. „No, kdybych jim sem vezl dárečky i já, bylo by to nadbytečné, nejenom že dostali dárky od svých blízkých, kteří za nimi přijeli den před Vánoci, ale i místní se o ně starají jako o své,“ poznamenal Pavel.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel (vlevo) při návštěvě vojáků střežících areál ve Vrběticích.

Jen slivovici, která patří k vítacím valašským produktům, a další alkohol musejí zanechat doma. „Ve stráži musíme zůstat bdělí,“ pousmál se jeden z vojáků.

Podle policie bude odvoz munice připravený v průběhu ledna. Policejní a vojenští specialisté začali v pondělí s čištěním lesů a luk v okolí obcí uvnitř oblasti, která je uzavřena páskami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám