Hlavní obsah

Mezi plentou a urnou zmizelo přes 30 tisíc obálek, lidé u voleb zbytečně chybují

Novinky, jim

Údaje Českého statistického úřadu poukazují na to, že se během víkendového hlasování o zastupitelích a senátorech ztratilo přes 30 tisíc obálek. V rámci komunálních voleb zmizelo někde v prostoru mezi plentou a volební urnou 6 537 obálek, v rámci senátních dokonce 23 848. Čísla jasně nasvědčují tomu, že právě kolize dvou voleb voliče mate a hlasy zbytečně propadají.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto

Článek

ČSÚ důkladně podložené informace o tom, jak se obálky ztrácejí, nemá. Zaznamenal však několik oznámení od volebních komisí, které nasvědčovaly tomu, že lidé při hlasování zbytečně chybovali.

Při jakýchkoli volbách je třeba vyplnit hlasovací lístek a vložit jej do speciální obálky, kterou volič dostane od volební komise. Jestliže se volby sejdou s prvním kolem senátních voleb, jak tomu bylo v uplynulém víkendu, dostane volič ještě jednu obálku žluté barvy, do níž má vložit vyplněný hlasovací lístek s vyznačením preferovaného kandidáta.

„Například člen okrskové volební komise se ptal telefonicky: viděli voliče, který do urny vhodil modrou obálku, ve které voliči dostávají domů hlasovací lístky, a že prý do ní pravděpodobně vložil i obě úřední obálky - jak pro obecní volby, tak i pro Senát, a co s tím má komise dělat,“ popsal jeden z příkladů, jak byly nenávratně ztraceny hlasy, mluvčí ČSÚ Ladislav Pištora.

Lidé si také pletou koš s urnou

V dalším případě, který zaznamenali komisaři v jiném okrsku, vložil volič úřední obálku pro volby do Senátu do úřední obálky pro obecní volby a tu pak vhodil do urny.

A v médiích se mimo popsané situace objevily i další případy „zmizení“ obálek, například jedna starší žena údajně s obálkami nezamířila k volební urně, ale k černému pytli, do něhož se vhazují nepoužité hlasovací lístky a neoficiální obálky, v nichž občané dostávají hlasovací lístky domů.

Větší problémy s obálkami pravděpodobně mají lidé skutečně jen při souběhu dvou voleb, tedy v případech, kdy se krajské nebo komunální sejdou s prvním kolem senátních, což se stává pravidelně každé dva roky při výměně třetiny Senátu.

Voliče více obálek mate

Před dvěma lety se při krajských volbách například v prvním kole senátních voleb ztratilo 11 391 žlutých obálek. Obálek s hlasovacími lístky do krajských zastupitelstev zmizelo 7 754. Přitom o týden později v druhém kole hlasování do Senátu už to bylo jen 636. Volební účast ve druhém kolem klesla oproti prvnímu zhruba jen o čtvrtinu.

V roce 2006, kdy se v listopadu konaly komunální volby společně s prvním kolem senátních, se opět počet ztracených obálek vyšplhal vysoko. Žlutých obálek zmizelo 30 227, obálek pro obecní volby bezmála sedm tisíc. V druhém kole senátních pak zmizelo jen 338, účast ovšem byla zhruba o polovinu nižší.

U sněmovních voleb, které nikdy se senátními volbami nekolidují, jsou ztráty obálek ve volebních místnostech mnohem nižší. Na jaře se ztratilo 4 276 obálek, v roce 2006 jen 3 954 a v roce 2002 to bylo 4561. Nutno dodat, že účast při sněmovních volbách a tedy i pravděpodobnost mizení obálek, je mnohem vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám