Hlavní obsah

Mezi nejhledanějšími zločinci jsou i dva Češi

Právo, Jakub Bartosz

Nejvážnější zločiny proti životu a majetku, jako jsou vraždy, podvody a nelegální obchody, spojují několik desítek lidí, po kterých jde intenzivně policie napříč státy Evropské unie. Výběr nejhledanějších zveřejňuje od roku 2016 na webu Europol. V galerii nejhledanějších lze momentálně najít také dva Čechy.

Foto: Policie ČR

Hledaný Petr Zdražil (vlevo) a Stanislav Seidl

Článek

Hlavním důvodem, proč jsou tito lidé v databázi, je zpravidla fakt, že jsou dlouhodobě na útěku před spravedlností.

Organizace Europol spadá pod EU a zaměřuje se na potírání organizovaného zločinu a sdílení informací mezi kriminalisty. Databázi nejhledanějších zločinců Evropy průběžně aktualizuje na webu Eumostwanted.eu. Každá zúčastněná země dodává do seznamu obvykle zhruba dvě nejhledanější osoby.

Podvodník a násilník

Za Česko momentálně figurují v seznamu Petr Zdražil (49), odsouzený za podvod na šest let, a stejnou sazbou potrestaný Stanislav Seidl (45), který může být navíc ozbrojený.

Zdražila soud poslal do vězení za podvody a poškozování zájmů EU – způsobil škodu za více než sedm miliónů korun. „S falešnou identitou objednal služby kamiónové přepravy, faktury za poskytovanou službu ale nakonec neuhradil,“ píše Europol. Na útěku je už téměř čtyři roky.

Seidlovy problémy se zákonem jsou pestřejší: napomáhání při nedovoleném překročení státní hranice a nedovoleném pobytu, obchod se zbraněmi, střelivem a výbušninami a praní špinavých peněz.

Podněty od občanů v některých případech přímo vedly k zadržení hledaného ve velmi krátké době po zveřejnění.
mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová

Europol u něj navíc varuje, že může být nebezpečný. Podle policie má totiž na svědomí vloupačky do rodinných domů, kde v jednom případě sebral zbraně. „Mohl by být dobře vyzbrojen,“ uvádí se v Seidlově vizitce.

Stejně před ním varuje česká policie ve své webové databázi. Příkaz k dodání do vězení vydal na Seidla soud v Příbrami – pátrá se po něm od podzimu 2011. „Má sklony k násilnickému chování,“ upozorňuje policie.

Veřejnost pomáhá

Stopy přivádějí kriminalisty při vyšetřování na území Slovenska, Německa, Španělska a Velké Británie.

Na obsahu webu spolupracuje Europol s organizací Enfast, která propojuje pátrací týmy jednotlivých zemí. Kdo se na „most wanted“ (anglicky nejhledanější) seznam dostane, rozhoduje odbor pátrání Policejního prezidia, tzv. lovci lebek, vždy na základě konkrétního hodnocení.

Všechny případy nicméně spojuje závažná trestná činnost. „Musí také existovat podezření, že se osoba ukrývá mimo území státu, který pátrání vyhlásil, a současně na území EU. Zveřejnění nesmí narušit taktické aspekty pátrání,“ sdělila Právu mluvčí prezidia Ivana Nguyenová.

Rozhoduje také předpoklad, že zveřejnění identity může přinést nové informace, a to zejména u odložených případů.

Seznamem zatím prošlo sedm Čechů, z nichž některé se podařilo dopadnout. „Jedna z osob byla zadržena v zahraniční i na základě podnětu veřejnosti, dvě se dobrovolně vzdaly, přičemž jako motivaci nelze vyloučit i jejich zveřejnění,“ dodala mluvčí.

Díky projektu se podle policie podařilo ve spolupráci s veřejností dopadnout už celou řadu zločinců v různých zemích EU. „Podněty od občanů v některých případech vedly přímo k zadržení hledaného ve velmi krátké době po zveřejnění,“ dodala Nguyenová.

Slovenští vrazi

Tři zástupce má v databázi i sousední Slovensko, jeden z případů souvisí s vraždou v českých Poděbradech. Policie hledá Slováka Kristiana Daneva (33) kvůli vraždě a těžké újmě na zdraví. Europol zmiňuje, že vyšetřování stále pokračuje.

Případ je z roku 2009, kdy kriminalisté našli v rodinném domě oběť se dvěma bodnými ranami, uvnitř bylo rovněž vybavení k pěstování marihuany. Danev se podle poznatků policie může pohybovat jako pracovník někde na lodi.

Slováci ve spolupráci s kolegy ze zahraničí se snaží najít také dalšího nebezpečného muže, sedmatřicetiletého Mariána Štajgára, který je podezřelý z vraždy podnikatele střelnou zbraní na podzim 2011 v domě na předměstí Bratislavy. Oběť podle policie popravil několika ranami a sérii výstřelů prý ukončil tzv. ranou jistoty do hlavy. Z místa zmizel autem oběti, které nechal na druhém konci města polité hořlavinou a zapálené. Pak byl ještě viděn pár dní po činu nedaleko Bratislavy, následně se ale po něm slehla zem.

„Na jeho těle je několik jizev z předchozí přestřelky. Podstoupil transplantaci vlasů,“ zmiňuje Europol poznávací znaky muže. Evropský zatykač byl na něj vydán v roce 2013. Trojici uprchlíků ze Slovenska uzavírá Henrich Szücs (49), přezdívaný podle kriminalistů Heňo Plešatý. Pokračující vyšetřování se týká vydírání a účasti na organizované zločinecké skupině.

Databáze nejhledanějších čítá zhruba 60 lidí, seznam se průběžně aktualizuje. Na pět lidí je rovněž vypsána odměna. Ta největší, milión eur, čeká toho, kdo pomůže dopadnout Řeka Vasileiose Palaiokostase, který v minulosti opakovaně utekl z vězení. Policie ho viní z loupeží, únosu, padělání, vydírání a řady dalších zločinů. Před policií uniká od roku 2009.

Europol si s databází také občas pohraje. V minulosti například vydal na webu adventní kalendář, kdy na každý den připadla vizitka jednoho z hledaných, nebo prázdninové pohlednice se vzkazy zločincům v pátrání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám