Hlavní obsah

Meteorologové varují před silnými bouřkami a vydatným deštěm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko čeká opět sychravý víkend, předpovídají meteorologové. Obloha bude zatažená, občas skropí zem dešťové přeháňky a teploty se vyšplhají maximálně k 17 stupňům Celsia. S tropickými vedry se mohou Češi nejméně do konce měsíce rozloučit. Meteorologové varují před bouřkami na Moravě a vydatným deštěm na východě Čech, které mohou zvednout hladiny řek.

Foto: René Volfík, ČTK

Článek

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se silné bouřky mají vyskytovat v pátek mezi 12:00 a 23:00, vydatný déšť až do soboty 06:00. Bouřky mohou zasáhnout kraje Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský, vydatný déšť mohou čekat lidé v kraji Královéhradeckém a Libereckém.

Občasný déšť bude mít v pátek podle meteorologů úhrny pět až 25 milimetrů za 24 hodin, na návětří Krkonoš a Orlických hor až 45 milimetrů. Místy se vyskytnou bouřky, ve kterých ojediněle může spadnout kolem 30 milimetrů srážek a nárazy větru mohou mít rychlost až 90 kilometrů za hodinu, tedy silné vichřice.

Hladiny menších toků by mohly dosáhnout úrovně prvního stupně povodňové aktivity. Přívalový déšť může způsobit rychlý odtok vody ze svahů, rozvodnění malých toků, jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst a sklepů. Pro omezení škod, které by mohl způsobit nárazový vítr, by lidé měli zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty.

Oteplí se až příští týden

Po ránu bylo ve čtvrtek na většině území jasno až skoro jasno beze srážek. Teploty se pohybovaly mezi 11 až 15 stupni Celsia, přes den by se měly vyšplhat až k 23 stupňům. Už během dne by se ale mělo zatáhnout a na jihozápadě se objeví první občasné deště.

Oteplit by se pak mohlo až v závěru příštího týdne, vedra ovšem meteorologové neslibují. „Je to opravdu málo. Do konce června nemůžeme čekat výrazné oteplení na tropické třicítky, jako tomu bylo ještě před pár dny,“ řekla Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Jestliže o víkendu budou teploty jen 13 až 17 stupňů Celsia a na většině území občasné přeháňky, pak pouze na jižní Moravě mohou teploty vystoupit na 20 stupňů.

Také začátek příštího týdne bude chladný, se stejnými teplotami, ale od středy se bude postupně oteplovat a na konci příštího týdne by se teploty mohly vyšplhat ke 24 stupňům Celsia.

Poslední tři dny v červnu by ale znovu měly být chladné. Bude to v době, kdy si děti půjdou pro vysvědčení a teploty, alespoň podle současných modelů, budou jen kolem 20 stupňů Celsia,“ uzavřela meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám