Hlavní obsah

Mrznoucí déšť pokryje Česko ledovkou, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S výjimkou jihozápadu země se v Česku může ve středu tvořit při mrznoucím dešti ledovka. Na jihu a západě Moravy a v severních a východních Čechách může být i silná a může působit problémy při chůzi, v dopravě a energetice. Hasiči zase kvůli očekávanému oteplování v příštích dnech varují před padajícím sněhem ze střech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O hrozbě ledovky informoval v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle kterého může ledovka vznikat zejména ráno.

Z třeskuté zimy do jara. Na konci týdne vyletí teploty k deseti stupňům

Počasí

Meteorologové uvedli, že pršet má v noci na středu a ve středu dopoledne, přičemž na podchlazeném povrchu bude déšť namrzat a tvořit ledovku. V severovýchodní polovině území pak mrznoucí déšť většinou přejde v déšť se sněhem nebo mokrý sníh a během dne budou srážky od západu ustávat.

Před silnou ledovkou meteorologové varují zejména v částech Středočeského, Ústeckého, Libereckého, Pardubického a Zlínského kraje a Vysočiny a v celém Královéhradeckém a Jihomoravském kraji.

Tamní obyvatelé by s ní měli počítat od půlnoci na středu do středečního poledne. Hrozí při ní nebezpečí úrazů při chůzi, vysoká nehodovost a možné výpadky v dodávce elektřiny nebo zdravotnických služeb, uvedli meteorologové. Doporučili, aby lidé omezili vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy.

„V úterý i v dalších dnech bude docházet k odtávání sněhu, na mokrých površích se bude při poklesu teplot pod nula stupňů opakovaně tvořit náledí a zmrazky. Hrozí také pády sněhu a rampouchů ze střech,” doplnili k očekávanému počasí meteorologové.

Pozor na padající sníh

To potvrzuje i pražský magistrát a hasiči, kteří nabádají k obezřetnosti. „Apelujeme na vlastníky budov a na všechny chodce, aby v tomto byli obezřetní a nebezpečí padajícího sněhu nepodceňovali,” uvedl primátorův náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček.

Další mrazivá noc. Teploty spadly pod minus 30

Počasí

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka dodal, že hasiči odklízejí sníh pouze ze střech státních či městských budov a škol. V uplynulých deseti dnech měli podle Kavky takových výjezdů asi třicet. Obecně mají povinnost odklízet tající sníh ze střech vlastníci budov. Ty magistrát vyzval, aby stav sněhu kontrolovali, a předešli tak při případném pádu zraněním procházejících lidí či škodám na zaparkovaných autech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám