Hlavní obsah

Meteorologové prodloužili varování před povodněmi

PRAHA

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek opět upozoril na vydatné deště a možné záplavy. Deštivé počasí podle meteorologů v Česku vydrží do soboty. Vzestup hladin řek lze čekat zejména na Moravě a na východě Čech, ojediněle mohou některé toky dosáhnout i třetího stupně povodňové aktivity.

Článek

V jihovýchodní polovině území naprší do pátečního rána 20 až 50 milimetrů srážek, na Českomoravské vrchovině a v Jeseníkách místy až 70 milimetrů. Během pátku meteorologové očekávají postupný přesun trvalých srážek k severovýchodu. Na jihozápadě Čech by měl déšť ustat v pátek dopoledne, na severovýchodě území během soboty.

V souvislosti s vydatnými trvalými srážkami se zvednou hladiny řek, zejména na Moravě a ve východních Čechách. V pátek mohou dosáhnout úrovně prvního až druhého povodňového stupně, ojediněle však i výrazněji překročit třetí stupeň.

Upozornění na extrémní srážky platí do sobotního rána a vztahuje se na Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině vydrží silný vytrvalý déšť do pátečního večera.

Povodně hrozí od půlnoci na pátek do sobotního poledne ve Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Rozvodnění řek lze ve stejném období čekat i v Královéhradeckém kraji, hladiny některých toků porostou také v Plzeňském kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

ČR opět hrozí záplavy, varují meteorologové

Meteorologové upozorňují, že silný a vytrvalý déšť může ve čtvrtek a v pátek zvedat hladiny řek. Český hydrometeorologický ústav proto vydal upozornění, které...

Výběr článků

Načítám