Hlavní obsah

Metanol může zabíjet dál, píše Hašek starostům

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dvě otravy metylalkoholem za posledních čtrnáct dní na jižní Moravě, přičemž jeden člověk svou náklonnost k alkoholu zaplatil životem, dává tušit, že metanolové hrozbě ještě není zdaleka konec. I proto se jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) obrátil dopisem na starosty v regionu se žádostí o spolupráci při varování obyvatel zejména v nastávající předvánoční době.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

„Podle informací Policie České republiky a Celní správy České republiky je v současné době nedopátráno asi 5 000 litrů pančovaných lihovin, které se mohou objevit na trhu. Z těchto důvodů vyzývám všechny obyvatele Jihomoravského kraje, aby nekonzumovali lihoviny a destiláty s nejistým původem, neúměrně levné alkoholické nápoje, lihoviny v lahvích s porušenými kolky a bez předepsaných dokladů o původu, protože se tak vystavují nebezpečí ohrožení zdraví a života nejen vlastního, ale i svých blízkých,“ napsal v dopise Hašek.

Podle hejtmana by měli starostové varovat obyvatele ať už prostřednictvím rozhlasu nebo pomocí letáků, ukazuje se totiž, že i přes varování odborníků a téměř čtyři desítky mrtvých jsou stále lidé, kteří metanolovou hrozbu podceňují. I podle šéfa jihomoravské hygienické stanice Jana Marečka se dá před Vánoci čekat další vlna otrav, lidé by proto měli být maximálně obezřetní, a pokud si nejsou jisti původem alkoholu, měli by ho nechat otestovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám